fbpx

Boldog Új Esztendőt!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 31.

Az őszi vetésű kalászosok telet megelőző megerősödése, majd tavasszal a zászlóslevél és a kalász betegségekkel szembeni toleranciája meghatározó a termésképzés szempontjából. Míg régen a hideg és vastag hótakaró alatt fuldokoltak a kalászosok, ma a száraz, csapadék nélküli telet kell átvészelniük.

A hópenész állománypusztító rémképét felváltották a rozsdabetegségek. A piac is fordult egyet, és a kissé esendő, de javító minőségű búzákat nem fizeti meg érdemük szerint. Előtérbe kerültek a bőtermő, a betegségekkel szemben erőteljes toleranciával bíró, malmi vagy Euro-minőségű szemet adó fajták, amelyekkel a kereskedők is elégedettek. Mégis a piac az idei kalászos-betakarítást karcsú áremelkedéssel követte. A gabonaárak csak 6,5 százalékkal voltak júniusban magasabbak az egy évvel korábbiaknál. Országosan gyengén bokrosodó állományokat jelentettek a tudósítók, és kútba esett az a várakozás is, hogy az előrevetített alacsonyabb termésszintet jóval magasabb minőséggel kompenzálják a gabonák. A látszólag csapadékkal jól ellátott évünk csúnya kis tréfát űzött a termelőkkel, és bizony sok felmagasztalt, igényes fajtával is.


SOLVEIG


SOFRU


SOBBEL

SOTHYS

HARISTIDE

A magunk részéről azokat a kalászos fajtákat pártoljuk és értékesítjük a magyar piacon, melyek jó időben, rossz időben, szélsőséges évjáratban is egyaránt kiegyenlítetten magas termésszinten teremnek. Ilyenek a Caussade tar kalászú SOLVEIG és a szálkás SOFRU őszibúzái. Mindkettő hazánk klímáját kifejezetten kedvelő, a magyar gazdák gondosságát kiemelkedő termésszinttel megháláló francia genetika. Az elmúlt években gazdaságos termeszthetőségüket malmi minőségben, jelentős üzemi területen bizonyították országszerte, évjárattól függetlenül.

Legalább 4 éve nem csalódott, aki a SOLVEIG vagy a SOFRU mellett tette le a voksát.


CAUSSADE SEMENCES HUNGARY Kft. magyarországi kalászos vetőmag előállító üzemek

Az idei év egyik legnagyobb ellenségével, a Fusariummal szemben is magas toleranciával bír mindkét 70-75 cm szármagasságú fajta. 180- 200 kg/ha vetőmagmennyiséggel jól tervezhetők a piac által is elismert minőségű, mennyiségi hozamuk miatt a termelő számára biztonságos jövedelmet adó stabil búzafajták, csakúgy, mint a speciális szegmensbe tartozó HARISTIDE durumbúza.

A 4 év átlagában 7,0 t/ha hozamú TRISMAR Ttritikálé mellett szintén hazai előállító partnereink termesztéséből származó, hivatalosan fémzárolt big-bagbe csomagolt vetőmag áll rendelkezésre a tarkalászú malmi minőséget adó SOPHIE-ból és a hiánypótló szálkás búzákból. Így a mozaikvírus rezisztens FLAVOR-ból és a magas hektólitersúlyú, bőtermő SOTHYS-ból.

Bár korainak tűnhet, de az őszi magvetés okán már most gazdag új esztendőt kívánunk minden Caussade kalászost vető termelőnknek!

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős