fbpx

Bővül az új élelmiszerek uniós listája

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 24.

Megjelent az Európai Bizottság 2018/991/EU végrehajtási rendelete a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum 2015/2283/EU európai parlamenti és tanácsi rendelet szerinti új élelmiszerként történő forgalomba hozatalának engedélyezéséről és a 2017/2470/EU bizottsági végrehajtási rendelet módosításáról, tudtuk meg a NAK híreiből.

A 2015/2283/EU rendelet értelmében csak engedélyezett és az uniós jegyzékbe felvett új élelmiszerek hozhatók forgalomba az Unióban. 2016. augusztus 31-én az egyesült-királysági DSM Nutritional Products Ltd. kérelmet nyújtott be az illetékes ír hatósághoz a tyúktojásfehérje-lizozim-hidrolizátum új élelmiszerként történő forgalomba hozatalára vonatkozóan. A felhasználási kérelem főként étrend-kiegészítőkre és alkoholmentes italokra terjedt ki.

Az ír hatóság elsődleges értékelését követő tagállami véleményezés után a kérelmező által benyújtott kiegészítő magyarázatok és változtatások alapján (a kérelem kizárólag az étrend-kiegészítőkben történő felhasználásra terjed ki) meghozott bizottsági döntés értelmében a tyúktojásfehérje-lizozim hidrolizátumot fel kell venni az engedélyezett új élelmiszerek uniós jegyzékébe. A rendelet melléklete tartalmazza a felhasználási feltételeket és a jelölési követelményeket.

A jogszabály a kihirdetést (2018. július 13.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.

Összeállította:
Csomor Zsolt