fbpx

Bühler – a vetőmagipar jobbkeze

Írta: - 2016 október 13.

2,3 milliárd frank, 10 ezer ember, 140 ország és globális vezető szerep – de még ezzel a néhány adattal sem mondtunk el mindent a Bühler AG-ról. A cég folyamatmérnöki területen, különösen a gyártási technológiákat és szolgáltatásokat illetően az élelmiszerek és korszerű anyagok előállításában élen járó. Abt Andrást, a cég magyarországi képviseletének optikaiválogatógép-menedzserét kértük, hogy avasson be a részletekbe.

Mióta gyártanak optikai válogatógépeket, és hol készülnek ezek?

A svájci Bühler AG leányvállalata, a Bühler Sortex Ltd. Angliában gyártja az optikai válogatógépeket. A gyártás 1947 óta folyamatos. Érdemes tudni a Bühler főbb üzleti egységeiről, mely a komplett malmi technológia, tészta és extrudálás, SORTEX és rizsfeldolgozás, gabonatisztítás, szárítás, csokoládé, kakaóbab és kávéfeldolgozás, állati táp és biomassza profilokat foglalja magába.

Milyen anyagok szelektálására tervezték a SORTEX válogatót?

A SORTEX fejlett optikai válogatótechnológiája kiváló eredményeket biztosít még a legnagyobb kihívást jelentő vetőmaghibák és idegen anyagok estén is. Mivel rugalmasan kezeli a kis és nagy mennyiségeket is, az innovatív SORTEX termékcsalád képes számos vetőmagfajta válogatására, például: szántóföldi termékek, zöldségek, lágy szárú növény magok és még sok egyéb. Vetőmag-válogatásra a SORTEX A és a SORTEX B termékeinket ajánljuk, melyek egytől ötmodulos változatig rendelhetők, és az ügyfél igényeihez igazított opciókkal alakíthatók tovább. A SORTEX termékek képesek az egyidejű szín-, alak- és idegenanyag-válogatásra. Magyarországon jelen vagyunk vetőmag, étkezési magvak, rizs, dió, fagyasztott zöldség- gyümölcsfeldolgozó üzemekben. Igény szerint komplett tisztító technológiát (előtisztítás+kalibrálás+optikai válogatás, csomagolás, anyagmozgatás) szállítunk.

Megnevezne egy jelentősebb hazai partnerüket?

Szívesen. Jelenleg az egyik legnagyobb partnerünk az olajos magvak pörkölésével, csomagolásával és forgalmazásával foglalkozó Mogyi Kft., immár az ötödik SORTEX gépünket telepítettük le hozzájuk.

Mikor és hogyan kerültek üzleti kapcsolatba a Mogyi Kft.-vel?

A Mogyi Kft. termékeinek előállítása során több mint 20 éve használ optikai válogató berendezéseket. Négy éve kerestek meg minket azzal, hogy feldolgozói kapacitásuk bővítése okán szükségessé vált további optikai válogató berendezések beszerzése, melynek során – a termékminőség maximalizálása érdekében – a legkorszerűbb optikai válogató berendezések közül szeretnének választani. Tudtommal több gyártót is megkerestek, ám végül ránk esett a választásuk. A Mogyi Kft. követelményeit szem előtt tartva, a Bühler AG londoni tesztközpontjában összeállítottuk a megfelelő konfigurációt, és 2012-ben egy InGaAs technológiával kiegészített SORTEX ColorVision™ került a Mogyi Kft.-hez. A válogatógép 3-4 hónapos üzemelése után még egy ugyanilyen berendezést rendeltek tőlünk. Ezen kívül a későbbiekben három további SORTEX ColorVision™ is munkába állt náluk. A legutóbbit két hónapja szállítottuk ki.

Mogyi Kft.

Weidinger Krisztián – Beszerzési vezető

Immár 5 Bühler SORTEX gép dolgozik önöknél. Mik voltak a legfőbb indokok, amik miatt a Bühler technológiáját választották?

– A cég által bemutatott gépeket, illetve technológiákat megfelelőnek találtuk az általunk alkalmazott tisztítósor kiegészítéseként. A Bühler technológiáját megismerve meg tudtuk határozni azt a géptípust, amely teljes mértékben megfelel az általunk meghatározott elvárásoknak. Emellett a gép mellé felajánlott, illetve megismertetett karbantartási illetve konzultációs lehetőségek is szimpatikusak voltak.

Az elmúlt években több optikai válogató berendezést is vásároltak. Miért választották az újabb beruházások során ismét a Bühler megoldásait?

– Teljes mértékben meg voltunk elégedve a Bühler technológiával, valamint azzal, ha bármiféle probléma adódott, rögtön segítséget kaptunk a cégtől. A gépek megbízhatónak bizonyultak, ezért a többi gyártási folyamat kiegészítésénél is a cég által felkínált lehetőségek közül választottunk.

Hogyan változtatta meg a Bühler optikai válogató technológiája a termelésüket, illetve termékeik minőségét?

– Termékeink halmaztisztasága tovább nőtt, valamint az eddigiekben csak nehézkesen eltávolítható, halmaztisztaságot rontó alkotókat könnyebben el tudtuk választani az értékes frakcióktól. A popcorn kukorica és a napraforgó színe homogénebb lett, ami a minőség javítása céljából elengedhetetlen cél volt.

Miért ajánlanák a Bühlert más cégek számára?

– A Bühler megbízható gépeket kínál, valamint kiváló szakembergárdát foglalkoztat, akik szinte bármikor rendelkezésre állnak, ha esetlegesen probléma lépne fel. Éppen ezért bátran merjük ajánlani őket bárkinek.

Bühler AG magyarországi képviselet:

Abt András
kereskedelmi képviselő
+36 30/494-2841
[email protected]