fbpx

Csalók keserítik meg a gazdák életét

Írta: Barna Ferenc - 2021 szeptember 05.

Megtévesztő internetes hirdetéssel hatvan embert csaptak be és több tízmillió forint kárt okoztak azok a csalók, akik munkagépeket ajánlottak eladásra a mezőgazdaságban és az építőiparban tevékenykedő sértetteknek.

 

csaló mezőgazdaságVételár, foglaló, előleg – a megállapodás szerint fizettek a megtévesztett gazdálkodók, a csalók viszont magukra költötték a befolyt pénzt (Fotó csak illusztráció, készítette Barna Ferenc)

 

A bűnszervezetben elkövetett bűncselekménytől a Heves Megyei Főügyészség adott tájékoztatót

Az ügyben 13 vádlottal szemben nagyobb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt nyújtottak be vádiratot a

A nyomozás feltárta, hogy a bűnszervezetben elkövetett csalássorozatban részt vevők egy része különböző közismert internetes hirdetési felületeken munkagépeket hirdetett eladásra „kamu” profillal.

A megtévesztett mezőgazdasági termelők jelentkeztek a hirdetésekre, majd az egyeztetésnek megfelelően pénzt utaltak a bűnszervezet által kezelt – más, hajléktalanok nevére nyitott – számlákra. Ezek a tételek futottak „vételár”, „foglaló” vagy „előleg” címszó alatt, esetenként milliós összegek is voltak.

 

Közel 75 millió forintot csaltak ki az áldozatoktól

A vádirat alapján a vádlottak közel 75 millió forint kárt okoztak a hatvan sértettnek.

A csalók a beszedett pénzből saját luxus igényeiket (például nagyértékű terepjárók és ékszerek) elégítették ki.

 

Az indítvány által kért szankciók

A Füzesabonyi Járási Ügyészség tíz vádlottra fegyházbüntetés, három társukra felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását kérte a bíróságtól.

Az elsőrendű vádlottnál – az előkészítő ülésen történő beismerés esetén – a fegyházbüntetés mértékét 13 évben határozta meg.

A bűnelkövetői csoport vezetői közül 6 fő letartóztatásban, míg két másik tagja bűnügyi felügyelet hatálya alatt várja a bíróság előkészítő ülését.

 

Más bűncselekmények is kapcsolódhatnak a mezőgazdasági szakterülethez, mielőtt üzletet kötünk, érdemes cégkutatást végezni.

 

Forrás: Magyarország Ügyészsége