fbpx

DEKALB Kukorica

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2020 november 15.

– a szezon tapasztalatai, új hibridek

Általánosságban elmondható, hogy az idei szezon kezdete nem volt kedvező a kukoricavetések számára. A téli csapadék ismételt elmaradása, illetve az áprilisi, májusi hűvös, száraz időjárás vontatott, lassú kelésekhez vezetett. Gyakori volt a heterogén kelés, valamint az érzékeny hibridek mérsékelt hidegtűrése miatt néhol tőszámhiány is kialakulhatott. A gyomok kelése elhúzódó volt, a vegyszeres gyomirtás nehézségekbe ütközött egyes technológiák esetén, főként a bemosó csapadék hiánya miatt. Mindezek után kevesen hitték, hogy októberre átlagos évjárat feletti kukoricahozamokkal számolhatnak. Június elejére megérkeztek a csapadékfelhők, valamint a hőmérséklet is emelkedett. A kukoricák robbanásszerű fejlődése következett, azonban a különböző érésidejű hibridek virágzási intervalluma leszűkült, a csővégi berakódás inkább a korai (FAO 400 alatt) hibridek esetén bizonyult jobbnak. Intenzív hőhullámok, kánikula nélkül telt a nyár.

A rendszeres, kiadós esőzések növelték a Fusarium-fertőzések kockázatát. Az erre hajlamos, szorosan tapadó, hosszú csuhélevéllel rendelkező hibrideken jelentős Fusarium-fertőzés jelentkezett. A DEKALB-kukoricaportfólióban idén négy, a 2021-es vetőmagszezonban pedig kettő új hibrid bevezetésére kerül sor. Egy új hibrid piacra vezetését több éves nemesítői és fejlesztői tesztelés előzi meg, különböző termésszinteken és termesztési technológián az ország számos pontján. Ennek legfőbb célja, hogy piacra kerülésig minél részletesebben megismerjük az új hibrid karakterisztikáját, csőflexibilitását, aszálytűrő képességét, általános agronómiai tulajdonságait, a tökéletes pozícionálás érdekében.

A FAO 300 eleji éréscsoportban a DKC4098 hibrid tud megoldást kínálni kalászos előveteményt kereső partnereink számára. Kiváló agronómiai tulajdonságokkal bíró, flexibilis csőtípussal rendelkező hibrid. Fejlesztői kísérleteinkben 2019-ben +760 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC3972-éhez képest.

A FAO 320-340 éréscsoportban a DKC4391 hibridet vezettük be 2020-ban. A csővégi kiváló berakódás, a rövid, felnyíló csuhélevelekkel rendkívül jó megjelenést kölcsönöz a hibridnek. A DKC4351 előnyös tulajdonságait ötvözi a genetikai előrehaladás eredményeként jelentkező terméstöbblettel. Zöld száron érő hibrid, kiváló aszálytűrő képességének köszönhetően minden termésszinten jól teljesít. A FAO 350-370 éréscsoportban a DKC4792 hibrid kínálhat megoldást azoknak a termelőknek, akik intenzív termesztéstechnológia mellett keresnek megoldást a jobb termőpotenciállal bíró tábláikra. Csőtípusa inkább fix jellegű, ezért igényli a tőszámsűrítést (példa: 12 t/ha várható termésszint felett minimum 80 000 beállt tő/ha ajánlott), mellyel képesek leszünk kihasználni a benne rejlő terméspotenciált. Jellegzetes, vastag, zömök csőtípusa mellé nagyon gyors vízleadás párosul.

 

DKC4897 – Nagyatád, Szalai Ferenc, 2020. szeptember
DKC4897 – Nagyatád, Szalai Ferenc, 2020. szeptember

 

2021-es portfóliónk egyik újdonsága a DKC4709 (FAO 360-380). Egy stabilan teljesítő, flexibilis csőtípusú, jó agronómiai tulajdonságokkal bíró hibrid kerül a listára, hiszen 2021-től kivezetjük az elődjének tekinthető DKC4670-et. 2019-es fejlesztői kísérletekben, 25 helyszín átlagában +300 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC4670-hez képest. Fontos tulajdonsága, hogy sokkal jobb agronómiai jelleggel rendelkezik, mint elődje. Magyarország legnépszerűbb és legnagyobb területen vetett hibridje a DKC4943. Sok éve tartja ezt az előkelő pozíciót, hiszen stabilitása és kiváló karakterisztikája eredményeként rendkívül közkedveltté vált. Azonban a DEKALB egyik alappillére a folyamatos fejlődés és az innováció. A nemesítő kollégák évről évre új, kiváló alapanyagokat fejlesztenek, amelynek következtében egy 7 éve regisztrált hibrid terméspotenciálja már nem versenyképes a legújabb genetikákkal. A DKC4943 éréscsoportjában (FAO 380-400) a DKC5092-t idén, a DKC4897-et pedig 2021-ben vezetjük be.

A DKC5092 kiemelkedő terméspotenciállal bíró, intenzív hibrid. A DKC4943-tól kissé eltérő karakterisztikával bír, pozícionálását elsődlegesen átlagos vagy annál jobb termőpotenciálú területekre javasoljuk, emelt tőszámmal (standard + 10%). Ritkán használunk „extra” megkülönböztető jelzést egy hibrid terméspotenciáljának jelölésére, de ennél a hibridnél ez a tulajdonság kihangsúlyozható. Klasszikus DEKALB-megjelenéssel rendelkezik: alacsony zöldtömeg és csőeredési magasság, felálló levélzet, jól felnyíló, rövid csuhélevél jellemzi, hatalmas csövekkel.

Az új DKC4897 karakterisztikája, csőflexibilitása nagyon hasonlít elődjéhez, a DKC4943-hoz. Nagy stabilitást mutat minden termésszinten, egészségprofilja kitűnő. Genetikai megközelítésből a DKC4943 apavonalából nemesített új hibrid, mely FAO 400-as terméspotenciállal bír, azonban gyors vízleadása miatt FAO 300 végi hibridként is kiválóan megállja a helyét. A 2019-es fejlesztői kísérletekben 51 helyszín átlagában +390 kg/ha terméstöbbletet mértünk a DKC4943-hoz képest. Az idei fajtasorokban már szereplő hibrid friss betakarítási eredményei is megerősítenek minket, hogy ez a hibrid is nagy népszerűségre fog szert tenni.

 

Frőhlich Benjámin
fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science