fbpx

Eco-Tech programot készített a Syngenta

Írta: Szerkesztőség - 2013 július 16.

Eco-Tech programot készített a Syngenta

 

A Syngenta a szokásoknak megfelelően a főbb szántóföldi kultúrák, így a kukorica, a kalászosok, a napraforgó és a repce növényvédelmét, valamint az új őszi káposztarepce és búza fajtabemutató parcelláit mutatta be vendégeinek, akik között ezúttal szlovák és török gazdálkodók is megjelentek.

Czigány Tibor ügyvezető igazgató arra emlékeztette az érdeklődőket, hogy a növénytermesztés kisebb-nagyobb hibáit mindig az extrém helyzetek nagyítják fel.

Míg tavaly az aszály fokozta a bajokat, máskor a gyakori és nagy esőzések, azonban idén öröm szétnézni a határban.

A hosszú távú gazdálkodás feltétele azonban a kíméletes talajművelés, a víztakarékosság, az intenzív termesztés, s mindezt fenntartható módon.

A Syngenta meghirdette az úgynevezett Eco-Tech programot, amely egy egységes rendszerbe foglalta az agrárgazdálkodással összefüggő kihívásokat a vetőmagválasztástól kezdve a növényvédelmen át a piaci jelenlétig.

 

Vetéskori kihívások

A jó kukoricatermés kulcsa a megfelelő időben és a megfelelő készítménnyel végzett védekezés – mondta Tóth Csantavéri Szilvia a kukorica kampánymenedzsere.

A kísérleti területen vetéskor az időjárás viszonylag kegyes volt, a kukoricát április 17-én húzták a sorokba, utána azonban egy hónapon át nem esett csapadék az enyingi határban, ellenben többször vihar gyötörte meg a zsenge hajtásokat.

Ez pedig nagy kihívás elé állította a növényeket. A kukorica csíra 25-30 Celsius fok melegben bújt ki a földből, s olyan időjárással találkozott, amivel általában 7-8 leveles fejlettségénél szokásos.

Gyenge volt a gyökérfejlődése, szinte futott felfelé, és az elvékonyodott a szára érzékennyé tette a herbicidekre, illetve a szélverésekre. A kísérletre kijelölt terület zömét egyszikű gyomok fertőzték, a kétszikűek között jellemzően a nagy magvú, mélyről kelő növények bújtak elő május végére.

A kultúrnövény védelmében fontosnak bizonyult ismét a gondos szerválasztás, a védekezések időzítése és a tartamhatás hossza.

A Lumax készítmény elpusztította az egyszikű gyomokat, noha számos sorban a már elágazott, az erősebb kakaslábfű még nem adta fel a küzdelmet.

Mint hallhattunk, a mostani szezon nem a Lumax időszaka, mert amikor időszerű volt a gyomok elleni védekezés, erős szél fújt, így kitolódott a gyomirtás időszaka.

Azonban egy napokon belül elvégzett kultivátoros kezeléssel még jó eredmény érhető el.

Tóth Csantavéri Szilvia az alapgyomirtás fontosságára hívta fel a figyelmet.

Aki kedvezni akar a kukoricának, az a vetés előtti védekezést nem mulasztja el.

A szakember meghegyezte, mivel a szerek köre beszűkül, folyamatosan kivonják a veszélyesnek ítélt készítményeket, emiatt a következő évektől át kell gondolni a védekezést, ám a Lumaxra lehet támaszkodni.

Már működik a program

Heicz Péter projekt menedzser a Syngenta Eco-Tech programjának a lényegét ecsetelte az érdeklődők előtt.

A vetőmagok és a növényvédő szerek világa után a kapcsolódó szakterületeket is bevonva, a jövőben teljes körű szaktanácsadást kíván nyújtani a Syngenta.

A termelőket érintő kihívások megválaszolására hatékony eszközöket kell találni, hiszen ma már nem elegendő kiemelni a választható technológiák közül egyet-egyet, s úgy dolgozni.

Összhangot kell teremteni a növényápolási rendszerek, talajművelési módok, a genetika és gazdaságos termelés igényei között. Egy gazdálkodó számára ugyanolyan létkérdés az üzem menedzselése, a finanszírozás hátterének megteremtése, a terménybiztosítás, mint például a talajművelés.

A Syngenta előszeretettel a forgatás nélküli talajművelést ajánlja partnereinek, de ügyeljenek a talaj biológiai és fizikai jellemzőinek a javítására is.

Az Eco-Tech program érinti például az okszerű tápanyag-gazdálkodást, a helyi adottságnak megfelelő állománysűrűséget, a vetés és a trágyázás időzítését, a fajtaválasztás szempontjait.

Valamint a betegségekkel szembeni nagyobb ellenállás követelményeit, miközben felhívják a figyelmet az innovatív technikai eszközökre, technológiákra, a célzott kezelések fontosságára.

A program célja, fogalmazott kérdésünkre Heicz Péter, az egy hektárra jutó eredmény növelése, a termelési kockázatok csökkentése, egy olyan szaktanácsadás megteremtése, amely képes személyre szóló növénytermesztési ajánlatot adni.

 

Hármas hatóanyag

A már ismert Syngenta készítmények mellett vizsgáztak az új szerek és növényvédelmi eljárások is, köztük az olyan technológiák, amelyekből a gazdák először jövőre választhatnak.

Kukoricában ilyen újdonság lehet a CalarisPro. A készítmény összetételét magyar kérésre fejlesztették ki, és a hektáronként maximálisan kijuttatható terbutilazin tartalommal rendelkezik, valamint mezotrion az egyik összetevője.

A gyom három-öt napon belül feladja a küzdelmet, a kukorica kinövi magát a gaz fogságából.

A terbutilazin nélküli eljárásoknál több mellékhatással kellene számolni, például többször kellene védekezni, magasabb dózisok és drágább szerek alkalmazásával.

Egy nagyon erős egyszikű fertőzés esetén Tóth Csantavéri Szilvia a Dual alapkezelést javasol, míg a gyomirtás lezárható egy CalarisPro szer kiszórásával.

Hazánkban tavalytól használható az ElumisPeak gyomirtószer, amely egy hármas kombináció. Azokra a területekre javasolják, ahol erős az egyszikű gyomok fertőzése, amely lehet akár az évelő fejér cirok.

A csomag Peak „része” addig a kétszikűek ellen hatásos, elpusztítja az akár fejlettebb, 6-10 leveles parlagfüvet is.

Nedvesítőszert minden esetben használjunk. Fontos elvárás egy adalékanyaggal szemben a szer gyors felületi kiterjedése. Az ammónium nitrát azért szükséges, mert az segíti a felszívódást. A szer különlegessége az olajos formuláció, valamint, hogy a hármas hatóanyag tartalmánál fogva nagyfokú biztonságot nyújt szinte minden gyomflóra ellen.

Bódi Zoltán fejlesztő az Ulisses márkanevet viselő, FAO 300-as kukorica hibridre hívta fel a figyelmet, valamint egy nagyon korai vetésű kukoricára, amelynek nagyon jó a hidegtűrő képessége, gyors növekedés jellemzi.

Tavaly márciusban vetették az első magokat, amikor a talaj hőmérséklete épp elérte a 6 Celsius fokot. A korai vetés összes előnyét ki lehet aknázni.

Az újdonságok közelében szépen fejlődtek az ismert márkák, közte a Lucius és a Kenses, mindkét fajta elterjedt az országban.

 

Vizsgázik a rezisztens napraforgó és a búza

A napraforgó tavaszi és nyár elejei fejlődését Radvány Béla fejlesztő ismertette.

A napraforgó szenved a májusi hidegre fordult időben, erről árulkodnak a feltűnően sárga árnyalatú levelei.

A vetést követő szárazságban a gyomok nem keltek ki, amit fokozott, hogy a hirtelen lezúdult eső keményre tömörítette a talajt, ez indokolta a kultivátorozást a bemutató előtti napokban, amely „eltakarította” a bizonyítékokat.

A Duál Gold + Oxi gyomirtószer-csomagot egy általánosan fertőzött, apró morzsás talaj esetén javasolják.

Radvány Béla felfedte az Ottawa fajtát a látogatók előtt, amely rezisztens a peronoszpóra-fertőzésre.

A Dual gyomirtó készítmény változatlanul az ambrózia elleni védekezést segíti, de az elvárt hatás miatt egy kissé növelt dózisban szükséges alkalmazni.

Idén nem a szerekben volt a különbség, hanem a növények, az egyes fajták érzékenységében. A bemutatón ezúttal is elnyerte a gazdák tetszését a Syngenta Kondi márkája, a csúcshibridek egyike.

Általában azok a termelők nyúlnak érte, akik hagyományos szerekkel és technológiával oldják meg a gyomirtást.

Radvány Béla emlékeztette a gazdákat, tévhit, hogy a napraforgót egy menetben meg lehet óvni a károkozóktól, legalább kétszeri védekezés szükséges a rovarok, illetve a gombabetegségek ellen.

A kalászos kultúrákban értékelték a bevezetés előtt álló, várhatóan átütő Seguris gombaölő szert.

Kettős, a levélhez és egyben a kórokozókhoz való kötődése, valamint igazolt tartamhatása révén a kísérleti parcellákban látványos az ereje, hatása a gabonák (egészséges és zöldebb növényállomány) esetében.

Két különböző hatóanyagának (izopirazam, epoxikonazol) köszönhetően kiváló védelmet nyújt a levélbetegségek ellen.

Kalászosokban az idei siker terméke az Axial One egy- és kétszikű gyomirtószer-kombináció, amelynek hatékonyságáról szintén személyesen győződhettek meg a látogatók az eseményen.

Az egyszikű gyomnövények elpusztításáért felelős hatóanyaga, a pinoxaden egy új hatóanyagcsaládba tartozik, rendkívül hatékony a legelterjedtebb fűféle gyomok ellen.

Az őszi búza és őszi árpa fajtákat a kisparcellás kísérletben több éve tesztelik, amelynek célja a genetika honi adaptálhatóságának vizsgálata, illetve a magyar nemesítőházak fajtáinak független tesztelése.

Feltűnt nagy termőképessége, erős szára miatt egy egyelőre titkosként kezelt búzafajta, a Hyland.

A francia kalászos megmérettetése persze aratásig még várat magára, ám az általunk faggatott egyik szakértő is kételkedik az óriási kalászok láttán, mint fogalmazott, szerinte a termésmennyiség várhatóan alacsony sikértartalommal párosul majd.