fbpx

Egészséges termésbiztonság

Írta: Szerkesztőség - 2020 június 17.

Mostanság gyakran történnek olyan események, amelyek nagyritkán vagy még soha nem fordultak elő. Évtizedek csúcsait megdöntő decemberi, januári átlaghőmérséklet után március ídusán havazik, anyák napján deres a határ, a levéltetvek nemzedékei gátlástalanul követik egymást, és a májusi csapadék helyett savas poreső hullik, az ország Ny-i és K-i része között 15-20 Celsius fok különbség is mérhető ugyanazon a napon.

Ezért kell növényeinket is mindenre felkészíteni. Különösen igaz ez az olyan igényes és költséges kultúrákra, mint a repce, melyet a legalaposabb agrotechnikával szükséges kiszolgálni. Ezt kiváló tápanyagreakciójú növényként meg is hálálja. A vetés előtti talajművelésre a tápanyag-utánpótlásra vonatkozóan sok hasznos tanulmány áll rendelkezésre. Mindezek azonban akkor működnek jól, ha maga a hibrid is fel van vértezve megfelelő genetikai munícióval. A rugalmas vetésidejű hibridek előnyt élveznek a kiszámíthatatlan augusztus, szeptemberi csapadék miatt. A modern Caussade repcék tőszámtoleranciája – megfelelő vetőmagmennyiség megválasztással – alkalmasak a precíziós, a széles sortávú és a hagyományos vetési módra is, így biztosítják a gazdák számára a művelési módok közötti választás lehetőségét.

A népszerű MEMORI CS herbicidtoleráns változata az idén bevezetésre kerülő CSZ 18999 CL és az ETENDAR CL imidazolinon kezelhetősége már olyan genetikai tulajdonság, mely az optimális növényfejlődés biztonságát a gyomkonkurencia kizárását is biztosítja a gyomirtó kezelést követő csapadékmennyiségétől függetlenül.


ETENDAR CL


A tarlórépa sárgaságvírusának kezdeti tünete (forrás: Agrárágazat, 2017. július)


Phoma lingam (syn.: Plenodomus lingam) levélen

Az egyik jelentős repcekórokozó a bonyolult fejlődési ciklusú, levélen és a száron foltosodást, gyökérnyak és szárrákot okozó Phoma lingam (Leptosphaeria maculans). A legkedvezőbb üzemi körülmények mellett termelt repcék 4-5 t/ha – a MEMORI CS 6 t/ha, SIDONI CS 4,2 t/ha Vas megyében – termésszintet értek el a vegetációban folyamatosan jó egészségügyi állapotuknak, stabil RLm3; RLm7, kettős Phoma toleranciájuknak köszönhetően.

2000-től már hazánkban is jelentős mértékben terjedt a tarlórépa sárgaság-vírus a repceállományokban. A vírusvektor zöld őszibarack levéltetű működik közre a vírus terjesztésében. A levélszimptómák könnyen téveszthetőek a tápanyag-hiánytünetekkel, mivel a TuYV fertőzés az anyagtranszportot korlátozza. A biomasszatömeg, oldalhajtások számának, valamint a magszám, olajtartalom csökkenése összességében hozamveszteséget okoz. Így a nemesítés újabb jelentős lépése volt a TuYV-rezisztens MEMORI CS hibrid bevezetése.

A MEMORI CS amellett, hogy erőteljes növekedésű, középérésű hibrid, rendelkezik TuYV, RLm3 és RLm7 Phoma rezisztenciával. Mindemellett a 45% feletti olajtartalma magas fehérjetartalommal párosul. Népszerűségét meggyőző őszi és tavaszi biomasszatömege, vastag becő rétegének terméseredményei is igazolják.

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős
Caussade Kft.