Egészséges termésbiztonság

Mostanság gyakran történnek olyan események, amelyek nagyritkán vagy még soha nem fordultak elő. Évtizedek csúcsait megdöntő decemberi, januári átlaghőmérséklet után március ídusán havazik, anyák napján deres a határ, a levéltetvek nemzedékei gátlástalanul követik egymást, és a májusi csapadék helyett savas poreső hullik, az ország Ny-i és K-i része között 15-20 Celsius fok különbség is mérhető ugyanazon a napon.

Ezért kell növényeinket is mindenre felkészíteni. Különösen igaz ez az olyan igényes és költséges kultúrákra, mint a repce, melyet a legalaposabb agrotechnikával szükséges kiszolgálni. Ezt kiváló tápanyagreakciójú növényként meg is hálálja. A vetés előtti talajművelésre a tápanyag-utánpótlásra vonatkozóan sok hasznos tanulmány áll rendelkezésre. Mindezek azonban akkor működnek jól, ha maga a hibrid is fel van vértezve megfelelő genetikai munícióval. A rugalmas vetésidejű hibridek előnyt élveznek a kiszámíthatatlan augusztus, szeptemberi csapadék miatt. A modern Caussade repcék tőszámtoleranciája – megfelelő vetőmagmennyiség megválasztással – alkalmasak a precíziós, a széles sortávú és a hagyományos vetési módra is, így biztosítják a gazdák számára a művelési módok közötti választás lehetőségét.

A népszerű MEMORI CS herbicidtoleráns változata az idén bevezetésre kerülő CSZ 18999 CL és az ETENDAR CL imidazolinon kezelhetősége már olyan genetikai tulajdonság, mely az optimális növényfejlődés biztonságát a gyomkonkurencia kizárását is biztosítja a gyomirtó kezelést követő csapadékmennyiségétől függetlenül.


ETENDAR CL


A tarlórépa sárgaságvírusának kezdeti tünete (forrás: Agrárágazat, 2017. július)


Phoma lingam (syn.: Plenodomus lingam) levélen

Az egyik jelentős repcekórokozó a bonyolult fejlődési ciklusú, levélen és a száron foltosodást, gyökérnyak és szárrákot okozó Phoma lingam (Leptosphaeria maculans). A legkedvezőbb üzemi körülmények mellett termelt repcék 4-5 t/ha – a MEMORI CS 6 t/ha, SIDONI CS 4,2 t/ha Vas megyében – termésszintet értek el a vegetációban folyamatosan jó egészségügyi állapotuknak, stabil RLm3; RLm7, kettős Phoma toleranciájuknak köszönhetően.

2000-től már hazánkban is jelentős mértékben terjedt a tarlórépa sárgaság-vírus a repceállományokban. A vírusvektor zöld őszibarack levéltetű működik közre a vírus terjesztésében. A levélszimptómák könnyen téveszthetőek a tápanyag-hiánytünetekkel, mivel a TuYV fertőzés az anyagtranszportot korlátozza. A biomasszatömeg, oldalhajtások számának, valamint a magszám, olajtartalom csökkenése összességében hozamveszteséget okoz. Így a nemesítés újabb jelentős lépése volt a TuYV-rezisztens MEMORI CS hibrid bevezetése.

A MEMORI CS amellett, hogy erőteljes növekedésű, középérésű hibrid, rendelkezik TuYV, RLm3 és RLm7 Phoma rezisztenciával. Mindemellett a 45% feletti olajtartalma magas fehérjetartalommal párosul. Népszerűségét meggyőző őszi és tavaszi biomasszatömege, vastag becő rétegének terméseredményei is igazolják.

Fehér Gyöngyi
fejlesztési felelős
Caussade Kft.

caussade genetika magszám olajtartalom repce tápanyagutánpótlás tarlórépa sárgaság-vírus tolerancia vetés vetőmag
..