fbpx

Egyszerűsödik a vízügyi ügyintézés

Írta: Szerkesztőség - 2019 november 08.

Szakmai rendezvényen mutatták be a Mezőgazdasági Vízhasználat Információs és Ellenőrzési Keretrendszer (VIZEK) működéséhez szükséges jogszabályi hátteret a Belügyminisztériumban (BM).

A VIZEK-et 5,2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósították meg. A projekt átfogó célja, hogy a tényleges vízhasználatokkal, azok technikai jellemzőivel, térbeliségével és időbeli lefolyásával kapcsolatban pontos információt szolgáltasson a vízügyi igazgatási szervek, vízügyi hatóságok, a döntéshozók és a statisztikai szervek felé. Emellett csökkentse a vízhasználók és hatóságok adminisztratív terheit a vízhasználathoz kapcsolódó vízjogi engedélyezési eljárás gyorsításával és egyszerűsítésével.

A fejlesztéssel létrejött informatikai rendszer a vízjogi engedélyezési eljárás, s az ezzel kapcsolatos vízgazdálkodási, fenntartói, hatósági, adózási és kutatási-statisztikai feladatok támogatását valósítja meg 2020. január 1-jétől olyan ügyfélbarát megoldás alkalmazásával, melynek segítségével a felhasználók vízügyi ügyintézése jelentősen leegyszerűsödik.

A jövőben a VIZEK-rendszer támogatja az eljárásokhoz kapcsolódó hatósági, szakhatósági, eljárási díjak, és bírságok Elektronikus Fizetési és Elszámolási Rendszeren (EFER) keresztül történő befizetését, adta hírül az MTI

A projekt a Belügyminisztérium, Agrárminisztérium, Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft., Országos Vízügyi Főigazgatóság, Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ, Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, valamint Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség konzorciumi együttműködésében valósul meg.

 

CÍMKÉK