Elkészült hazánk ökoszisztéma alaptérképe

Az ökoszisztéma alaptérképe hazánk természeti rendszereinek állapotát mutatja be és értékeli. Az interaktív térkép bárki számára elérhető.


Forrás: web.map.fomi.hu

Az ökoszisztéma alaptérkép többek között illeszkedik az európai szintű ökoszisztéma térképhez, illetve alapot ad az ökoszisztéma-szolgáltatások becsléséhez, emelte ki a sajtótájékoztatón Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium (AM) természetvédelemért felelős helyettes államtitkára. Emellett alaptérképet biztosít a zöldinfrastruktúra jelenlegi állapotának és szerkezetének felméréséhez, s a fejlesztések tervezéséhez: ideértve a helyreállítási feladatok térképi megjelenítését is.

Sik András, az alaptérkép létrehozásában közreműködő Lechner Tudásközpont térbeli szolgáltatások igazgatója elmondta, hogy az ország legrészletesebb nyilvános felszínborítási adatbázisa az egymilliárd forint keretösszegű, az Európai Unió (EU) biológiai sokféleség stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai megvalósítását szolgáló projekt egyik eredményeként készült el számos magyar intézmény részvételével.

A térkép segítséget nyújthat a területek optimálás felhasználásának megválasztásában, olvasható az MTI hírében. A jövőben tervezik az alaptérkép fejlesztését, a térbeli részletesség növelését. A térkép jelenlegi állapotát mutató felméréseket rendszeresen megismételnék, valamint követnék a változásokat is.

Az interaktív térkép ahttp://web.map.fomi.hu/nosztep_open/ oldalon bárki számára elérhető.

A térkép létrehozásában részt vett még az Ökológiai Kutatóközpont, Budapest Főváros Kormányhivatala Földmérési Távérzékelési és Földhivatali Főosztálya, az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézete, valamint a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Agrárgazdasági Kutatóintézete.

 

 

 

 

 

magyarország