Dél-amerikai csirke veszélyezteti az EU-s mezőgazdaságot?

Az Európai Unió és a dél-amerikai Mersocur-országok közötti kereskedelmi megállapodás alapján nagy mennyiségű baromfi, az uniós szabványoknak nem megfelelő feldolgozott és félkész mezőgazdasági termékek (cukor és etanol) érkezhetnek Európába – hívja fel a figyelmet COPA-COGECA más szervezetekkel együttműködve.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) is elfogadhatatlannak tartja a megállapodás mezőgazdasági fejezetének egyes részeit, ugyanis ismeretlen eredetű élelmiszerek beáramlására ad lehetőséget. Ez egyrészt egészségügyi szempontokból is aggályos, másrészt az uniós mezőgazdaság szereplőit is tönkreteheti az így felboruló agrárpiaci helyzet.

 


Baromfitermelés a magyar mezőgazdaságban, milyen hatással lesz erre a dél-amerikai behozatal? (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kampány pár példán keresztül felhívja fel a figyelmet:

  • a Mercosur-országokból importált baromfimennyiség megegyezik Dánia, Finnország és Svédország teljes termelésével;
  • az importált cukor és etanol termékek, jellemzően nem felelnek meg az európai gyártási szabványnak, mivel jelentős arányban alkalmaznak a termelés során olyan gyom- és rovarirtót, melyeket Európában betiltottak.

 

Ezen túl a megállapodás külön kitér a marhahús, a tejtermékek, a méz területére, vagyis ezen termékek behozatala is támogatást kap. Ennek ellensúlyozására az EU elsősorban gépjárműveket, alkatrészeket, vegyi és gyógyszeripari termékeket szállíthat a térségbe.

 

A Mercosur-országok (Dél-amerikai Közös Piac) tagjai:

  • Brazília;
  • Argentína;
  • Uruguay;

 

Társult tagok:

  • Bolívia;
  • Chile;
  • Kolumbia;
  • Ecuador;

 


A NAK félti a hazai mezőgazdaságot a megállapodás következményeitől (Fotó: Barna Ferenc)

 

A kettős mérce következménye lehet, hogy a termelés átkerül olyan országokba, ahol a gyártási szabványok meghatározására nincs ráhatása Európának.

A NAK a COPA-COGECA szervezettel közösen hívja fel az Európai Parlament figyelmét arra, hogy emelje fel a hangját a megállapodás ellen, védje a magyar, illetve az uniós agrártermelők és a kapcsolódó vállalkozások, valamint a fogyasztók érdekeit.

 

Forrás: MTI

agrár dél-amerikai EU-s mezőgazdaságot fogyasztók gazdák megállapodás Mercosur-országok mezőgazdaság NAK COPA-COGEA szabványok termelők unió
..