Szeged, 2013. március 26., kedd (MTI) – Évről-évre csökken a húsvétot megelőző ellenőrzések során tapasztalt élelmiszer-biztonsági problémák száma – közölte Farle Csaba Csongrád megyei főállatorvos kedden Szegeden.
A tőkehúsok hőmérsékletét ellenőrzi Kiss István, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársa a szegedi CBA Príma áruházban 2013. március 26-án. A Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (NÉBIH) 2013. március 4-től 31-ig rendelt el kiemelt ellenőrzéseket, különös tekintettel azokra az élelmiszerekre, amelyeket a közelgő húsvét kapcsán a leggyakrabban vásárolnak a fogyasztók.
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
A szakember az egyik magyar tulajdonú üzlethálózat szegedi áruházának ellenőrzésekor elmondta: a Nemzeti Élelmiszer-lánc Biztonsági Hivatal (Nébih) által elrendelt, a húsvétot megelőző, március 4-től 31-ig tartó akció során kiemelten vizsgálják az ünnephez kapcsolódó termékek előállítását és forgalmazását.
A hatóság szakemberei ellenőrzik a pácolt, füstölt termékek, nyers és főtt húskészítmények, az édesipari, és alkoholos termék előállítását és forgalmazását, a tojáscsomagolást és -forgalmazást, valamint a szezonális zöldség és gyümölcs árut.
Emellett vizsgálják az élőállatok – főként a nyulak és bárányok – szállításának körülményeit is – tudatta a megyei főállatorvos.
A hatóság szakemberei ellenőrzik a termékek tárolását, az áru jelölését, a fogyaszthatósági időket – tette hozzá.
Az élelmiszertermékek származásával, előállításával kapcsolatos problémákkal jellemzően nem találkoznak az ellenőrök, a leggyakrabban a tárolás körülményeivel, illetve a fogyaszthatósági idő betartásával kapcsolatos szabálytalanságokat derítenek föl – közölte Farle Csaba.
MTI 2013. március 26.