Most, az aratás végén, után különösen sok szó esik a kenyérről, aminek például az ára ugyanúgy napi téma, mint akár a földek értékének állandó váltakozása.
Nos, hogy lássuk, nemcsak a termőföldérték nő, íme: a sajtó beszámolt róla, hogy van egy kenyér, aminek fél kilója elérné a félmillió forintot. A Spanyolországi Malagán működő Moreno’s Pan Piña pékségben a kenyereknek és péksüteményeknek van egy különlegessége. Ezt valóban csak a lehetetlenül gazdag sznobok vásárolják, miután – amint a beceneve is jelzi – az „aranykenyér” 400 grammos kiszerelésben csaknem 1400 euróba, azaz több mint 450 ezer forintba kerül. Juan Manuel Moreno, a kenyér készítője szerint ez a finomság aztán tényleg megéri az árát. A recept egyébként nem egy gasztronómiai lelemény, inkább ékszerészeti: egy gramm aranyat és egy gramm ezüstöt is tartalmaz a sütemény – igaz, nemcsak a benne lévő arany és ezüst a drága, a többi összetevője is költséges és különleges. A nemesfémeket először lemérik, majd sütés előtt szórják rá a kenyérre. Olyan népszerű, hogy az értelmetlen pénzszórásaikról híres újgazdagok országaiba, például az Egyesült Államokba, Kínába, Oroszországba és az Egyesült Arab Emírségekbe is rendelnek belőle.
Kép forrása: Origo