Fogy az állomány!

A sertéstenyésztés helyzete 2017 elején

A 2017 januárjában érdemes visszatekinteni az elmúlt esztendőre, hogy milyen tanulságokkal vértezzük fel magunkat az idei évre. Kiemelkedő évet zárt a magyar mezőgazdaság a növénytermesztés mellett, folytatódott az állattenyésztés termelésének bővülése, valamint emelkedett a termelés jövedelmezősége – adta hírül az MTI az FM Sajtóirodája nyomán 2016 végén.

Mennyi az annyi?

A sertéstenyésztés számára fontos, hogy a bőséges termések hatására viszonylag alacsonyan maradtak a szemestermények árai, és a tavalyi év elején kialakult alacsony vágósertésárak már a nyár elején szépen alakultak. Ez azt is jelenti, hogy a felvásárlási árak 30-50 forinttal haladták meg az átlagos 350Ft/kg önköltségi árat.

Az év elején bevezetett ÁFA csökkentés hatása az év végi húsárakban nem igen mutatkozott. A sertés állomány, pedig ha kis mértékben is, de tovább csökkent. A KSH adatai szerint. Míg 2014-ben 3136 ezer sertést és 200 ezer kocát regisztráltak, ez 2015-ben 3124 és 197 ezer volt, majd 2016-ban 3025 ezer sertést és 183 ezer kocát számoltak a június 30- i, féléves adatok szerint. A csökkenés oka nyilvánvalóan egyes üzemek gazdaságtalan termelése, hiszen nem azonos feltételekkel technológiai és genetikai adottságokkal végzik a munkájukat. Nagyon fontos a megfelelő szaktudás megléte, és az, hogy a megtermelt eredmény tisztességes és adózott bevételből származzon, ami a hosszú távú működés alapja. Feltehető, hogy akik az áfacsalásból profitáltak, nem igen törődtek a magas szintű termeléssel. Ilyenek viszont szép számmal akadta, tehát a csökkenésnek még nincs vége.

A kiemelkedő szaporaság feltétele a jól választott (hazai) alapanyag

A kiemelkedő szaporaság feltétele a jól választott (hazai) alapanyag

Mi most a teendőnk?

Mit lehet tenni a fogyás megakadályozására? Az elmondottak alapján egyértelmű, hogy növelni kell a szakértelmet, és a technológiai színvonal javítása mellett végre a genetikai hátteret is javítani kell. Ehhez nem feltétlenül a külföldi hibridsertések megvásárlása szükséges, hanem meg kell keresni a jó minőségű hazai alapanyagokat, amik nem küzdenek honosodási problémákkal, és elérhető áron és közelségben vannak.

A 2015.-ben indult Búzakalász66 Felcsút Mg. Kft. Móricmajori telepe, amely a Magyar Fajtatiszta Sertéstenyésztők ellenőrzése alatt dolgozik, mára már bizonyítottan igen magas anyai tulajdonságokkal rendelkező kocasüldőket állít elő. Az állomány legjobb 20%-a 16 feletti született malaccal rendelkezik fialásonként, és kocánként a választott malacok száma 30 fölött alakul. Ezek a tulajdonságok a (MNFXML) F1 keresztezett kocasüldők esetében még jobban alakulhatnak. A tavalyi év elején eladott kocasüldők fialási eredményei fényesen visszaigazolták a telepen tapasztaltakat. A vevők külön kiemelték, hogy a magas szaporaság 16 db/fialás ellenére a választott malacok tömege igen nagy, 10-12 kg/db, ami a kocák kiváló tejtermelő képességét jelenti.

A hazai nagyüzemekben széles körben elterjedt az a gyakorlat, hogy a kocautánpótlást a saját telepén a hízó sertésekkel együtt tartva állítja elő. Sok esetben még a végtermék kan után is választanak emséket, holott ezek genetikailag nem alkalmasak kocának. Nem ismerik a szülők örökítő képességét, nincs megfelelő szelekciós bázisuk, a szebb és jobban izmolt süldőket válogatják ki, akik pont ezért gyengébb anyai tulajdonságokkal rendelkeznek. Gyakori hiba, ha a meglévő kocaállomány ivarzási gondokkal küzd, kevés a búgatások száma akkor minden nőivarú állatot termékenyítenek, hogy a csökkenő szaporulatot ellensúlyozzák. Ilyenkor sok gyenge szaporaságú, szórt almot produkáló koca kerülhet termelésbe. Sok esetben állategészségügyi szempontokból halogatják a vásárlást, ami egy magas mentességű tenyésztelep süldői esetén inkább előnyt jelent, mint hátrányt. Itt is előnyösebb a hazai és jól informálható telepekről vásárolnunk, mint a félreértett, és megtévesztő jelentésű külföldieket. Ennek több szomorú kimenetelű példáit is már megtapasztalhattuk.

 

Kiváló küllemű kocasüldők jellemzik a tenyésztelepet

Kiváló küllemű kocasüldők jellemzik a tenyésztelepet

Milyen előnyei vannak a kocasüldő vásárlásnak?

A vásárolt, magasabb genetikai értékkel rendelkező kocák jobb tenyésztési paraméterekkel rendelkeznek, mint a meglévő állomány, ezért jelentősen javul a telep szaporasági és felnevelési mutatója. Tény, hogy magasabb szaporaság esetén kevesebb koca is elegendő ugyanannyi hízó kibocsájtásához, mint korábban. Ezzel csökkenthetőek a telepi költségek, javul a kocák hatékonysága, növekszik a telep eredményessége.

A jó állategészségügyi és takarmányozási körülmények közül kikerülő kocák biztosabban ivarzanak, így kiszámíthatóvá válik a süldőbeállítás. A hazai gabonatermesztés, illetve -tárolás nem tudja kiküszöbölni a szántóföldi, illetve a raktározás közben képződő penészgombákat. Az általuk termelt toxinok igen nagy károkat okoznak a sertéstenyésztésnek. A gond főleg a vásárolt takarmányok esetében gyakori, de az időjárási viszonyok is jelentősen befolyásolják a mennyiségüket. Minél nagyobb hozamra törekszenek a növénytermesztők, késői betakarítású kukoricák vetésével, annál valószínűbb a toxinok megjelenése.

Nagyon fontos a termelő kocák megfelelő korösszetételének kialakítása, amely saját beállításból nehezen érhető el. Közismert, hogy a kocák a 3-5 fialás alatt tudják a maximális szaporaságot és felnevelést elérni. Sok nagyüzemben a saját beállításnál nem ismerik a süldők pontos életkorát, ezért túl fiatalon állítják tenyésztésbe. Ezek gyakran az első vagy a második fialást követően tönkremennek, komoly gazdasági kárt okozva a telepnek.

Az ismert származási lappal rendelkező tenyészkocák lehetővé teszik a pontos nyilvántartás megszervezését, megteremtik a számítógépes adatrögzítés feltételeit. Ma már elképzelhetetlen gazdaságos termelés precíz nyilvántartás nélkül, hiszen így tudjuk a kevésbé hatékony kocákat megfelelően kiszűrni, látjuk, hol kell beleavatkozni a folyamatokba. Cseréljük hát le az idei évben a gazdaságtalanul termelő kocáinkat kiváló genetikával és biztosan jól termelő kocasüldőkre, így az alacsonyabb piaci árak mellett is gazdaságosan tudunk termelni!

Nyíri András
Búzakalász66 Felcsút Mg. Kft tenyésztés vezető

állattenyésztés koca mezőgazdaság sertés sertéstenyésztés süldő