fbpx

Fogy az idő, de van pénz!

Írta: Szerkesztőség - 2017 január 17.

Mit lehet tenni, ha folyamatosan csökkennek az élelmiszerárak?

Egyet biztosan: a költséghatékony termelés felé kell mozdulni. Ez ugyan beruházásokkal jár, ám most alacsony kamatozású beruházási hitelek és a márciusig meghirdetett EU-támogatások segítik a fejlesztéseket. Egy valamiből van kevés: időből…

A 2014-2020-as uniós ciklus közelgő lezárultával jóval kevesebb forrás áll majd a gazdák rendelkezésére, ezért a következő 2-3 évben át kell állni a támogatás nélküli termelés megvalósítására – hívja fel a figyelmet a K&H agrárüzletágának főosztályvezetője. Tresó István azzal érvel, hogy még tavaly ősszel is folytatódott a mezőgazdasági termelői árak – a 2015-ös évihez viszonyítva átlag 5,5%-os – csökkenése, s ebben a termelési nagyságrendek változása, a piaci körülmények és a termelési költségek változásai is szerepet játszottak: magasak a készletek, magas terméseredmények születtek, s alacsonyak az üzemanyagárak. – Eközben a zöldség-gyümölcságazatban a termésmennyiségen belül egy eltolódás figyelhető meg az ipari feldolgozás irányába, ami alacsonyabb felvásárlási árat eredményez a termékcsoporton belül. Az élőállatok esetében pedig azt látjuk, hogy a két éven át visszafogott kínai hús és tejtermék kereslet most ismét beindult, és a távol-keleti piacok nagyobb mennyiséget igényelnek – fejtette ki a K&H szakembere, aki szerint életbevágóan fontos, hogy a költségek leszorítása érdekében a gazdaságok átálljanak a költséghatékony termelésre, a genetikaváltásra. Az ilyen beruházások az árverseny mellett azért is időszerűek, mert a 2020-as EU-költségvetési ciklus után jóval kevesebb ilyen célú támogatás lesz elérhető. Ma a tavaszig kiírandó pályázatok mellett alacsony kamatszintek is támogatják az ilyen fejlesztések megvalósítást. – Az idő sürget: a következő 2-3 évben kell megteremteni annak a képességét, hogy uniós támogatás nélkül is életképesek legyenek a gazdaságok – hívta fel a figyelmet Tresó István.

Kohout Zoltán