fbpx

Fókuszban a napraforgó vetőmag

Írta: - 2017 február 28.

A DuPont Pioneer 2017-től a rés és kör rosta méret növelésével (aljazó rosta) új vetőmag méretezési rendszert vezet be a napraforgó vetőmag feldolgozásban. A méretezés során törekszünk a még egységesebb frakciók előállítására, ami figyelembe veszi a kaszat formáját, kaszat/kg értékét, valamint hatással van a zsák súlyok alakulására is.

A korábban használt sötétkék csávázószer színről a lila, Sepiret 9417 Purple színre váltottunk. Ennek következtében a kivetett kaszatokat könnyebb a vetéskor megtalálni a talajban.

Szintén új elemként kerül bevezetésre 2017-től, hogy csak olyan vetőmag tétel kerülhet piacra, amelyből vethetőségi tesztet végeztek és megfelelt a szigorú előírásoknak.

A fenti változtatások célja tehát, a nagyobb és egységesebb kaszat méret, a jobb szántóföldi kelés és a jobb vethetőség. A vetés során pontosabb lesz a tőszám tartás, a kelés homogenitása, ennek következtében – a még egyenletesebb állománnyal -, nagyobb jövedelmet tudnak elérni a gazdálkodó partnereink a hibridjeink használatával.

A napraforgóolaj iránt az egész világon folyamatosan növekszik a kereslet az élelmiszeripar, ipari felhasználás és a biodizel gyártás területén egyaránt. Ez természetesen kihat a napraforgó termesztés volumenére és a jövedelmező-ségére is. Az elmúlt 3 évben Magyarországon is a hektáronkénti egyik legnagyobb jövedelmet ez a szántóföldi kultúra adta. Az előrejelzett felvásárlási árának köszönhetően 2017-ben is az érdeklődés fókuszában van ez a növény. Egyéb előnye, hogy más szántóföldi kultúrákhoz képest aszályos években is biztonságosabb a termesztése, kisebb a termés ingadozása.

Fontos, hogy a növekvő igények mellett korszerűsödjön a termesztéstechnológia is. A hibridválasztással és az alkalmazott agrotechnikával nagymértékben meghatározzuk az elérhető jövedelmet. Az intenzív napraforgó termesztés elképzelhetetlen területre adaptált hibrid használat és kiemelkedő minőségű vetés nélkül. A fejlesztések eredményeként jelentősen nőtt a hektáronkénti átlaghozam. 2016-ban Magyarország 2,96 t/ha-os terméssel Európában az élen teljesített. A továbbiakban is hasonló sikert kívánok a napraforgó termesztéshez!

Varga Ernő, Kiemelt Ügyfélkapcsolati Menedzser, Kelet-Magyarország
Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft

Iratkozzon fel a DuPont Pioneer hírlevelére (kattintson a képre):