Globális problémákra adható helyi megoldásokról tárgyaltak Rómában

A globális problémákra adható helyi megoldásokról tárgyaltak a diplomaták a Világélelmezési Program (WFP) Végrehajtó Bizottságának ülésén. Az eseményen hazánkat Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

A helyettes államtitkár a WFP ügyvezető igazgatójának, David Beasleynek nyitóbeszédére reagálva kifejtette, hazánk elismeri és támogatja a WFP tevékenységét, különösen azért, mert a szervezet – azáltal hogy katasztrófák és háborús konfliktusok esetén azonnali, életmentő humanitárius segítséget nyújt – csökkenti az Európára nehezedő migrációs nyomást.

Ennek kapcsán méltatta a nemzetközi szervezet helyi megélhetés biztosítására irányuló erőfeszítéseit, amelyeknek segítségével csökkenthető az éhezés, a szegénység és a munkanélküliség, ezáltal pedig mérsékelhetők a migráció kiváltó okai, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Belánszky-Demkó Zsolt arra is kitért, hogy a szegényebb, élelmiszerhiánnyal küzdő településeken a helyi termelők munkáját segítő mezőgazdasági fejlesztések támogatása elengedhetetlen, az elmaradottabb térségekben ugyanis a szegénysorban élő, vidéki lakosság megélhetése ezzel biztosítható.

Elismerését fejezte ki továbbá a szervezet tevékenysége iránt a fenntartható élelmezési rendszerekre történő átállás előmozdítása kapcsán, valamint kiemelte a humanitárius és fejlesztési jellegű segítségnyújtás közötti összhang megteremtésében elért eredményeket is.

Összeállította: Csomor Zsolt

Tartalom közti banner a cikk végére
no