fbpx

GMO-tematikus napot tartottak az Agrárminisztériumban

Írta: Kalmár Nárcisz - 2019 május 08.

GMO-mentes politikánk eredményeként soha egyetlen génmódosított növény sem került köztermesztésbe hazánkban, azt jelenleg is teljeskörűen tiltjuk – mondta Nagy István, miniszter az Agrárminisztériumban megtartott GMO-tematikus napon.

Magyarország kiváló ökológiai adottságokkal rendelkezik a korszerű mezőgazdasági termelés kialakításához, a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszer előállításához – jelentette ki a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképességének fokozása érdekében a GMO-mentesség óriási lehetőséget jelent.

A miniszter kiemelte: – A hazai GMO-mentes stratégia nem változik, és Magyarország továbbra is kiáll az Alaptörvényben meghatározott célért, azaz a magyar mezőgazdaság GMO-mentességéért.

A tematikus nap fő témája a géntechnológiával módosított szervezetekkel kapcsolatos európai uniós és hazai szabályozás volt.

Rácz András környezetügyért felelős államtitkár moderálásával négy témakör került napirendre. Ezek az elsősorban már a gén- vagy genomszerkesztéssel előállított szervezetek konkrét környezeti és egészségügyi kockázataival, azok lehetséges gazdasági és társadalmi hatásaival, valamint kimutatásuk és nyomon követésük lehetőségeivel foglalkoztak.

A tematikus napon több mint 50 szakértő képviselte a hazai, géntechnológiai tevékenységeket végző kutatóintézeteket, vállalkozásokat, egyetemeket, növénynemesítőket, valamint az engedélyező és ellenőrző hatóságokat. A vitában részt vettek többek között környezet- és természetvédő civil szervezetek, méhészeti szakemberek, valamint az élelmiszer- és takarmányiparban dolgozó szakértők is.