fbpx

Gondolta, hogy így aratják a magyar rizst?!

Írta: Kohout Zoltán - 2019 szeptember 25.

A rizs a világ legtöbbek által fogyasztott gabonája – természetesen, hiszen elsősorban az indokínai, kínai, vietnámi, kambodzsai tájak jellegzetességei a hatalmas, vízzel elárasztott vagy teraszos műveléssel tartott táblák.

Hazánkban az 50-es években még 50 ezer hektáron folyt az egészséges, gluténmentes volta miatt diétára kényszerülők számára is hasznos gabonaféle termesztése. Ma már az egész hazai termőterület nincs a korabelinek tizede sem, de a technológia és a terméseredmények ma is professzionálisak. Ezt láttuk a napokban kezdődő rizsaratási szezon elején Kisújszálláson, a Nagykun 2000 Zrt. termőterületén, ahol lánctalpassá átalakított kombájnokkal és lánctalpas – szakmai berkekben csak „komp”-nak nevezett – lehordóeszközökkel takarítják be a hektáronként gyakran 6-8 tonnás termést.

CÍMKÉK gabona