fbpx

Három évben, három főnövényben, kiemelkedő Huminisz eredmények

Írta: Szerkesztőség - 2019 szeptember 30.

Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft. 2015-2017

Minden év újabb és újabb szakmai kihívásokat jelent a mezőgazdasági vállalkozások számára. A változatos, sokszor szélsőséges időjárási viszonyokhoz való alkalmazkodás mellett, lassan nincs olyan költségelem, amely évente ne növekedne. Az elmúlt évtizedben egyre fokozottabb a termelők részéről a gazdaságosabb termelésre való törekvés igénye. Ezen szemléletváltás egyik eleme a különböző növénykondicionáló, termésfokozó, termésnövelő anyagok intenzív használata.

Cégünk, a Huminisz Kft. a Kondisol növénykondicionáló és a Solvitis lombtrágya család termékeivel több mint egy évtizede segíti partnereit a sikeresebb gazdálkodás elérésében. Sikerünk a folyamatos termék- és technológia fejlesztésben rejlik. Minden évben félszáz üzemi és kutatóhelyi kísérlet kerül beállításra. Teszteljük meglévő és új termékeinket, technológiáinkat, összehasonlítva egymással és más, hatékony technológiákkal.

Az elmúlt évben egy független, 3 éves kisparcellás demo teljesítménykísérlet zárult le a sopronhorpácsi Beta Kutatóintézet Nonprofit Kft.-nél. Búzában, repcében és kukoricában vizsgálták, hasonlították össze a Huminisz, standard kontroll A-B-C technológiákat.

A 2015-2017. évek összesített Huminisz terméseredmények, ráfordítás-megtérülési számai minden kultúrában egyértelműen kimagaslóak és bíztatóak. (1. ábra).

Őszi búzában a kontrollparcellában a három év átlagában kiemelkedő 10,70 t/ha termésmennyiséget mértek. A leghatékonyabb a kétkezeléses Huminisz technológia lett 11,29 t/ha eredménnyel. Ez a kezelés, hektáronkénti 590 kg átlag terméstöbblet, átlag 50.000 Ft felvásárlási árral számolva, 15.294 Ft átlag bevétel többletet jelent (1.táblázat).

Őszi káposztarepcében a kontrollparcellában szintén jó termésátlagnak számító 4,51 t/ha eredményt mértek. A leghatékonyabb kezelésnek az évek átlagában itt is a két kezeléses Huminisz technológia bizonyult 4,87 t/ha átlagterméssel. A 360 kg átlag terméstöbblet, átlag 115.000 Ft átlag felvásárlási árral számolva, 23.557 Ft átlagbevétel többlet jelent (1.ábra).

Kukoricában a kontrollparcellában a kísérleti adatok szerint a termésátlag 15,86 t/ha volt A leghatékonyabb kezelésnek szintén az egykezeléses Huminisz bizonyult 16,68 t/ha átlag termésmennyiséggel. Az átlaghoz viszonyítva 830 kg átlagterméstöbblet, átlag 45.000 Ft felvásárlási áron, 30.680 Ft átlagbevétel többletet jelent (2. ábra). Összegezve kijelenthető, hogy egymástól három, ökológiailag eltérő évben, mindhárom fő szántóföldi növénykultúrában egyaránt kiemelkedő, legjobb átlageredményt a Huminisz technológiában mértek. A három kultúrában összesen 69.531 Ft, átlagosan 23.177 Ft/hektár profit volt realizálható. Az adatok egyértelműen alátámasztják, hogy a sikeres és gazdaságos termelés elérésében fontos szerepe van az összköltségek tekintetében pár százalékot jelentő, jó ár-érték arányú, Huminisz komplex növénykondicionálási és lombtrágyázási technológia és más hasonlóan hatékony technológiák használatának.

Pais István – Vaszily Zsolt