fbpx

Növényápolás és mechanikus gyomirtás felsőfokon

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 január 29.

Most minden gazdaság számára elérhető áron

Az utóbbi években részben környezetvédelmi programok, részben pedig költséghatékonysági okból kezd visszaszorulni a vegyszerek használata, és előtérbe kerülnek a mechanikai gyomirtó eszközök. A HATZENBICHLER gépgyár prémium minőségű és hatékony megoldást kínál szinte minden kultúrához, ráadásul most előrendelési akció keretében kedvező áron.

 

Hatzenbichler gyomfésű

A gyomfésű elengedhetetlen része a sikeres növénytermesztésnek (Fotó: Hatzenbichler)

 

Két fő gépcsoportot különböztetünk meg, a gyomfésűket és a sorközművelő kultivátorokat. Értelem szerűen utóbbit leginkább kapás- és speciális növények esetén alkalmazzuk, de kukorica, repce és más növények esetében is nagyon előnyös, ha rendelkezünk gyomfésűvel is.

A gyomfésű elengedhetetlen része a sikeres növénytermesztésnek. A tavaszi munkák legelső művelete a gyomirtás, drága növényvédő szerek kijuttatása nélkül a még kelő, illetve kezdeti fenológiai állapotban lévő gyomok egy részét kihúzza, megsérti, egy részét pedig betakarja földdel. Hatzenbichler gyomfésű nagy területteljesítmény és alacsony LE-igény mellett gazdaságos gyomirtást tesz lehetővé.

 

Hatzenbichler gyomfésű

12,00 m széles speciális csukású gyomfésű (Fotó: Hatzenbichler)

 

Mechanikus, részben vagy teljes egészében vegyszermentes gyomirtás mellett rendkívül fontos tulajdonsága a megfelelő minőségű gyomfésűnek, hogy serkenti a kultúrnövény gyökérnövekedését is, ezáltal pl. a gabona bokrosodását. Segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát – elvágva a kapillárisokat- és javítjuk vele a talaj levegő-háztartását. Nagyon praktikus talajápológép, mikor csapadékhiány következtében kicserepesedik a talajfelszín.

A gyomfésűt hazánkban leginkább gabonakultúrák ápolására használják, de a Hatzenbichler gyomfésű ajánlott repcében, és kitűnően használhatjuk kukorica, szója, cukorrépa, lóbab, burgonya, és egyéb növényeknél is. Elengedhetetlen technológia továbbá a gyepfelújításban is. Összességében megkülönböztetünk agresszív művelésre alkalmas csillagkerekes gyomfésűt, hagyományos gyomfésűt -mechanikus, hidraulikus, valamint legújabb fejlesztésű levegős rendszerrel-, és többek között gyepfésűt, „golffésűt” és lovaspályákra alkalmazható fésűt is.

 

Hatzenbichler gyomfésű

Hatzenbichler gyomfésű és csillagkerekes gyomfésű (Fotó: Hatzenbichler)

 

A 65 éves gyártási tapasztalat mellett tökéletesített megoldások a Hatzenbichler. ’Eredeti’ gyomfésű a számos egyedülálló tulajdonságai és prémium anyagminőségének köszönhetően vált világszínvonalúvá, Európa egyik vezető márkájává.

Mitől egyedi és prémium minőségű az osztrák márka?

Legfontosabb tényező a már említett prémium anyagminőség, melynek köszönhetően könnyű a gép önsúlya, ezáltal minimális a LE-igénye. A gép tartóváza speciális (préselt) profilú szerkezetből készül, mely rendkívül stabil vázszerkezet, ezzel készülnek a sorközművelő kultivátorok is, ahol könnyen, fokozatmentesen állíthatjuk a sortávolságot.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy a fogak egyedi gyártásúak. A saját fejlesztésű fogak olajban edzett acélból készülnek, igen tartósak, nagyfokú vibráció hatására sem törnek, így háromszor hosszabb élettartamú, mint a normál szénacél fogak. Szintén egyedi és rendkívül praktikus megoldás, hogy a rugótekercsek lemezzel vannak védve, nem csípi be a növényt, nem okoznak kárt benne. A fogak nem csőre vannak felfűzve, így a rugómozgás hosszanti és keresztirányban is akadálymentesen működik, jóval hatékonyabban, mint a „csöves” szerkezetnél.

Szélességtől függően kettő vagy négy (állítható távolságú és magasságú) támasztókerék biztosítja az állandó vázmagasságot. A központilag függesztett mezőtartók, azon pedig állítható láncon függő mezők tökéletes talajkövetést eredményeznek. A boronafogak központilag állíthatók – tíz féle fokozatba –, így optimálisan be tudjuk állítani a fésűk agresszivitását kultúrnövényünk és a gyomok fejlettségének megfelelően, vagy igény szerint praktikusabb hidraulikus változat is rendelhető. Munkaszélességek tekintetében is egyedülálló a Hatzenbichler termékpalettája, hiszem 1,50-től egészen 27,00m szélességben gyárt típusokat.

 

Hatzenbichler gyomfésű

Egyedi fejlesztésű és gyártású fogak, speciális mezőlécek a tökéletes talajkövetés érdekében (Fotó: Hatzenbichler)

 

Végezetül a minőség mellett hasonlóan fontos tényező, az ár. Most jelentős kedvezménnyel érhetők el a Hatzenbichler gyomfésűk közvetlenül az importőrtől. Előrendelési kedvezmény keretében most egyedi áron kínálunk 6, 9, 12 és 15 méteres típusokat. Kérjen kedvező ajánlatunk, hogy tavasszal már az ’eredeti’ Hatzenbichler gyomfésűvel növelhesse termelékenységét.