fbpx

Idén legyen gazdaságosabb a kukoricatermesztésünk!

Írta: - 2018 március 07.

Számos fórumon olvasni, hogy tavaly a gazdák jelentős részénél gazdaságtalan volt a kukoricatermesztés. Sajnos a legnagyobb limitáló faktor az időjárás, azon belül is a csapadék hiánya. Noha a rossz időt nem tudjuk jóra fordítani, a gazdaságos termesztésért mégis tehetünk pár dolgot.

Egyik lehetőségünk, hogy növeljük a termésátlagainkat. Ez a legnehezebb, mert ez van a legjobban kitéve az időjárásnak. Ezen dolgozva az eddig alkalmazottaknál jobb termesztési feltételeket kell biztosítanunk méghozzá lehetőleg a legnagyobb termőképességű fajták (pl. Tomasov, Isztria, Magdolna) számára.

A magasabb termés elérése mellett lényeges szempont lehet a termésbiztonság növelése, amit a helyes agrotechnikán kívül a jó fajtaválasztással is tudunk befolyásolni. A rövid tenyészidejű hibridek használatával, mint például az Eric, a Salonta vagy a Temes nagy valószínűséggel elérhetjük, hogy a virágzás ne az aszályos időszakra essen. Bizonyos fajták tenyészidőtől függetlenül a gyengébb időjárást, kevesebb csapadékot is jobban elviselik, mint más hibridek. Mélyre hatoló és nagy gyökértömegüknek köszönhetően jobban átvészelik a kedvezőtlen körülményekből adódó megrázkódtatásokat. Kínálatunkban több olyan hibrid szerepel, melyekről kedvező a tapasztalatunk: a Temes, Eric, Salonta és Isztria gyengébb adottságú területeken vagy években nagy nevű versenytársakat képesek legyőzni.

A termelés sikeressége tovább növelhető olyan hibridek választásával, amelyek az átlagnál jobb víz- és tápanyag-hasznosító képességgel rendelkeznek (pl. Temes, Magdolna, Tomasov, Isztria). Néhány hibridnek, mint például a Salontának a megszokottnál jobb a tőszámreakciója, azaz jól sűríthető, ugyanakkor alacsony tőszámnál jól kompenzál.

Alacsony kukoricaár mellett a gazdaságos termelés egyik legfontosabb összetevője az alacsony betakarításkori nedvességtartalom és az ezzel együtt járó alacsony szárítási költség. A korai hibridek választásával biztosan pénzt takarítunk meg. Kérdés azonban, hogy mennyire kell korainak lenni, mert a leggyorsabb vízleadó korai FAO 300-as hibridek (pl. Eric) jó körülmények között nem teremnek annyit, mint egy késői 300-as (Salonta, Temes, Magdolna), amelyekben már lényegesen nagyobb potenciál van.

Eredményesebbé tehetjük még a gazdálkodásunkat, ha hatékonyabban használjuk fel a rendelkezésre álló pénzünket. Ám nem érdemes a technológiai műveleteken, a műtrágyán, a növényvédő szeren spórolni. A vetőmag kiválasztását kell nagyon megfontolni! A piacon számos hasonló tudású hibrid van, nagyon eltérő árakon. Egy jó hibridválasztással akár többtízezer forintot is megspórolhatunk. A megspórolt pénzt pedig az egyéb technológiai elemekre költhetjük.

A termőhelyi adottságoknak és a ráfordítás színvonalának megfelelő hibrid kiválasztása mellett a sikeres kukoricatermesztéshez elengedhetetlen a helyes agrotechnika: a megfelelő vetésváltás, az okszerű tápanyag-utánpótlás, a jó talajművelés, a helyesen megválasztott vetésidő és a jól beállított tőszám.

Mindenkit arra bíztatunk, hogy próbáljon azokon a tényezőkön változtatni, amin lehet, és ne megszokásból gazdálkodjon. Kísérletezzenek új hibridekkel és növeljék a gazdaságosságot!

Ha Ön is gazdaságosabbá szeretné tenni kukoricatermesztését vásároljon az Agromag Kft. remek ár-érték arányú vetőmagjai közül!

Mátrai Tibor
Farkas-Csamangó Tamás
www.agromag.hu
+36 30/471-9874