fbpx

Ivóvíz-higiénia: alapvető az egészséges állományhoz

Írta: - 2017 szeptember 19.

Az ivóvíz jó minősége elengedhetetlen az állatok egészségének és teljesítményének szempontjából. A mikrobiológiailag szennyezett ivóvíz komoly veszélyt jelent az állatok egészségére, illetve a termelési eredményekre. Így az ivóvízrendszer tisztítása és fertőtlenítése nagy jelentőséggel bír.

Mire érdemes odafigyelni? Az alábbi 5 szempont alapján ellenőrizze itatóvízrendszerét!

1. A bejövő víz minősége: a csővezeték végén vett vízminta minősége természetesen nagymértékben függ a bejövő víz minőségétől. A fúrt kutakban gyakran magas a vas-, mangán- és nitrátszint. Ezért a bejövő vizet laboratóriumban rendszeresen ellenőrizni kell.

2. Vízhőmérséklet: az itatórendszer átöblítésével csökkenteni lehet a pangó, ill. lassú áramlású víz felmelegedését. A magas hőmérsékletű vízben a baktériumok hamarabb elszaporodnak.

3. Vízáramlás: olyan vak csővégek, amelyekben nem áramlik a víz, vagy olyan csőszakaszok, amelyek nem használt csapokhoz vezetnek, kiváló táptalajt biztosítanak a biofilm kialakulásának. Kerülje el a csőrendszerben a pangó víz kialakulását!

4. Itatórendszer: Zárt rendszer használata esetén csökken a víz szennyeződésének veszélye. Nyitott rendszerekben – pl. nyitott tartályok, vályúk, harangitatók – az ivóvíz szennyeződhet a levegő porától, ill. közvetlenül az állatoktól.

5. Adalékok ivóvízen keresztül: az itatóvízbe adagolt gyógyszerekkel, oltásokkal, vitaminokkal, probiotikumokkal, stb. együtt mikroorganizmusok is bejuthatnak az itatórendszer belsejébe. Az ilyen adalékanyagok ivóvízben való felhasználása előtt és után is érdemes az itatórendszert Aqua-clean® itatható tisztító- és fertőtlenítőszerrel konzerválni.
Fontos, hogy az állatok optimális teljesítményének biztosításához jó minőségű ivóvíz legyen a telepen. A fenti tételek ellenőrzése, és szükség esetén a rendszerben történő változtatások elvégzése után jó úton halad! De egy hatékony rendszer önmagában nem elegendő a jó vízminőség fenntartásához. A megfelelő termékkel történő rendszeres tisztítás rendkívül fontos. Erre a célra az Aqua-clean® használatát javasoljuk, amelyet a holland, folyékony takarmány-kiegészítők gyártására specializálódott Kanters Special Products cég fejlesztett ki.

Mit várhat el az Aqua-clean® használatát követően?

  • Tisztítja és fertőtleníti az egész ivóvízrendszert.
  • Megakadályozza a lerakódásokat és a szerves anyagok (biofilm) felépülését. A biofilm, a baktériumok és a penészgombák kialakulásának táptalaja.
  • A vakcinák, gyógyszerek és adalékok hatékonyságát javítja.
  • Környezetbarát; a környezetbe jutva hamar és teljesen lebomlik.

Mikor javasoljuk az Aqua-clean® használatát?

  • A biofilm eltávolítása az itatócsövekből.
  • Két termelési ciklus közötti rutinszerű tisztítás.
  • Szivárgó szopókák esetén.
  • Oltás és a gyógyszeres kezelés előtt és után.
  • Vitaminok vagy egyéb adalékok használata után.

Pár szó az Aqua-clean® hatásmechanizmusáról

Az Aqua-clean® az ezüst-komplex-szel stabilizált hidrogén-peroxidra épül. Ez a kombináció megfelel a mezőgazdasági ivóvízrendszerek nagy tisztítási igényeinek. Ha az Aqua-clean® szennyeződéssel találkozik a rendszerben, aktiválódik, és az aktív oxigén-buborékok eltávolítják a szennyeződéseket. A kémiai-fizikai reakciónak a szerves szennyeződéssel szemben lassúnak, ugyanakkor nagyon erős folyamatnak kell lennie, mert egyébként a szennyeződés a rendszerben marad. Az Aqua-clean®-t kifejezetten úgy tervezték, hogy az összes lebegő és megtelepedő szennyeződést tisztítsa ki a rendszerből. Hatékonysága nemcsak szemmel látható, hanem laboratóriumi tesztekkel is kimutatható!

A termék webshopunkban megvásárolható! www.takarmanyadalekok.hu.

További információ:

Panadditív Kft.
Tel: 23/886-944

www.panadditiv.hu