fbpx

Jövőt adni élményeken és Herman Ottó örökségén keresztül

Írta: - 2016 május 23.

A Herman Ottó Napok zárásaként 2016. május 16. és 21. között Somogy, Vas és Zala megyék gyermekotthonaiban élő diákok környezetügyi és természetvédelmi ismeretekkel, életre szóló élményekkel gazdagodtak a Holnapocska Táborban.

A Madarak és fák napja alkalmából a Herman Ottó Intézet több helyszínen szervezett programokat két héten keresztül. Eseményei között szerepeltek szakmai konferenciák, könyvbemutatók, valamint interaktív szemléletformáló játékok is. Kiemelt részeként három megye – Somogy, Vas és Zala megyék – gyermekotthonaiban élő, a természetvédelem területein kiválóan teljesítő negyvenöt diák vehetett részt egy hatnapos programon Zalaszabarban, a Holnapocska Táborban, amelynek fókuszába a természet szeretete, a Kis-Balaton régió élővilágának megismerése, Herman Ottó szellemisége került.

Fotó: Herman Ottó Intézet

A mai világ elidegenedett a természettől, ami a felnőttekre és a gyerekek egyaránt igaz, ezért az egyik legfontosabb feladatunk, hogy visszavezessük őket, hogy tudatosítsuk, az ember elválaszthatatlan környezetétől, a természettől. Ehhez ismeretek kellenek, tudásanyag szükséges, átadásukhoz pedig megfelelő környezet – emelte ki a táborban tett látogatásakor V. Németh Zsolt. A környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár elmondta, hogy a Herman Ottó Intézet a társadalom valamennyi szegmensét átfogva képviseli azt a sokszínűséget, amit Herman Ottó öröksége jelent, akinek az életútja is mutatja, hogy mennyi területet kell ahhoz ismernünk, hogy átfogó képet kaphassunk világunkról. A Földművelésügyi Minisztérium háttérintézményének és a Holnapocska Tábor együttműködése a törvényszerűségek megismerését, befogadását szolgálja, amely biztosítja, hogy a gyerekek élményszerűen, szinte észrevétlenül számtalan ismeretet szerezzenek világunk csodálatos összefüggéseiről.

Az intézet először szervezte meg a Herman Ottó Napokat, amely a gyermekeket és felnőtteket egyaránt megszólította. Több száz gyermek ismerkedhet meg nemcsak a természettel, a környezettel, hanem azzal is, hogyan gazdálkodhatnak okosabban, tudatosabban bolygónk kincsivel, amit aztán nagyobb közösségekben hasznosíthatnak és adhatnak tovább – részletezte Mezőszentgyörgyi Dávid, a Herman Ottó Intézet főigazgatója. Aláhúzta: az intézet küldetése, hogy a természetvédelem, illetve a környezet ügyébe minél szélesebb társadalmi réteget bevonjon. Meggyőződésünk szerint ennek fő célcsoportja a gyerekek, akik jövőnk zálogát is jelentik. Megszólításukhoz, bevonásukhoz a Holnapocska Tábor már maga is garanciát adott, amelynek hitvallása szerint a gyermekkorban szerzett pozitív élmények, kalandok, a játék, a mosoly, a közösségi élmény nagymértékben járulnak hozzá fizikai, lelki és szellemi fejlődésükhöz.

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság több mint 23 ezer állami gondozásban élő gyermekről gondoskodik. A lakhatás, a családias környezet biztosítása mellett a tudás átadása a fő feladat, amely önbizalommal vértezi fel őket – mondta el Bátori Zsolt főigazgató. Kiemelte, hogy ez motivációt ad a továbbtanulás, szakmai sikerek megvalósításában, amely biztosítja azt, hogy önállóan is ki tudjanak lépni az életbe, lehetőséget ad arra, hogy hasznos tagjai legyenek a társadalomnak, hozzájáruljanak nemzetünk ügyeihez, közösségeink életben tartásához.

(Herman Ottó Intézet)