fbpx

Két hónapod van, hogy dönts!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2016 december 06.

Középiskolában és a felsőoktatásban is szerezhetnek a fiatalok olyan szakmát-diplomát, amivel hosszútávon jól fizető, változatos munkát és elismert hivatást nyerhetnek. A mezőgépész képzés kapcsán interjút készítettünk Dr. Medina Viktorral a MEGFOSZ igazgatójával. Adj magadnak egy esélyt a sikeres életre!

 

Szakma, diploma

 

Miért van szükség a kampányra? Mi a céljuk?

A mezőgépészet népszerűsítésére több mint 100 partner összefogásával elindítottuk a „Legyél Te is mezőgépész!”-programot, amelynek a célja egyértelműen a motivált mezőgépész-utánpótlás biztosítása, a gépszerelőtől elindulva, a gépkezelőn át a gépészmérnök, tervező mérnök, folyamat mérnökig a teljes szegmenset felölelve.

 

Miért lett hiányszakma a mezőgépész?

Ennek elsődlegesen az az oka, hogy téves kép alakult ki a szakmáról, emiatt nem olyan kedvező a megítélése. Ezért kevés a jelentkezők száma a szakmunkás- és technikusképzésre, valamint az egyetemi szinten is alacsony az érdeklődés, másrészt sok esetben hiányzik a diákokból az a szakmai érdeklődés, motiváció, ami segítené alaposan elsajátítani a szakmát.

Szeretnénk elérni, hogy a fiatalok igenis meglássák azt, hogy ma már a mezőgazdasági gépeknél is fellelhető a legmodernebb csúcstechnika, valamint a mezőgépész szakma igenis hosszútávú perspektíva, ahol megteremthetik a maguk és családjuk stabil, magas színvonalú megélhetését.

 

Mit kell tudni a képzésről?

Hazánkban 29 szakiskolában van mezőgépészképzés, egészen az egyetemi szintig lehet elsajátítani a szakmát. Tehát a gyakorlatiasabb, kétkezi munkától a doktori cím megszerzéséig igen széles sávban mozog a lehetőségek tárháza. Kinek mi a szimpatikusabb.

Itt ragadnám meg az alkalmat elmondani, hogy mivel a mezőgépész szakmát a minisztérium hivatalosan is hiányszakmaként kezeli, ezért azok a diákok, akik e szakmát választják végzettségnek, havi 30 ezer forint juttatásban részesülnek a tanulmányi idejük alatt. És akkor még nem beszéltem a céges ösztöndíjakról, ami elérheti az 50 ezer forintot is havonta. Nem nehéz kiszámolni, ha valaki valóban elszánt és motivált a mezőgépészképzés során, akár 80 ezer forintot vihet haza. És ekkor még csak tanul…

Egyetemi docens is vagyok Gödöllőn, és nálunk az a tapasztalat, hogy a mezőgépészeket azért nehéz beiskolázni az MSC-szintre, mert többségüket már a BSC-szintet követően kimagasló fizetéssel elszippantják a gyárak, akkora a kereslet, hogy nem éri meg nekik elvégezni nappalin az MSC-szintet. Őszintén mondhatom, hogy aki becsülettel kitanulja a szakmát, és kellően motivált, az 100%-ig biztos lehet abban, hogy jól kereső állást kap hazánkban.

 

Miért lehet vonzó a mezőgépész szakma?

Elsősorban kiemelném, hogy ma egy mezőgépész változatos és sokrétű munkafolyamatokkal találkozhat, hiszen a gépek javításától elkezdve, a gépkezelésen át az értékesítésig számtalan vonalon el tudnak helyezkedni e végzettséggel. Akár minden opcióban kipróbálhatják magukat a fiatalok. Természetesen az ágazatban kapható versenyképes fizetés és a hosszú távon stabil karrierlehetőség is vonzóvá teszi.

 

Hazánkban több nagy gépgyártó és gépforgalmazó is van. Ők érdeklődnek a frissen végzett fiatalok iránt?

Természetesen, olyannyira, hogy Magyarországon, egyedülálló módon, ők finanszírozzák a komplett kampányt, konkrétan összefogott a szakma, hogy megmentsék a mezőgépész szakmát.

Mi, a MEGFOSZ pedig igyekszünk ott lenni a pályaválasztási nyílt napokon, kivonulunk gépekkel és technikával, kampányolunk a tévhitek ellen, hogy a diákok belássák, igenis megéri ezt a pályát választani!

Végezetül megemlíteném, hogy a mezőgépész diákok között indítunk minden évben egy Facebook-játékot, amelyen tavaly egy németországi gyárlátogatás volt a fődíj. Érdemes követni a Facebook-oldalunkat (www.facebook.com/megfosz), ahol sok hasznos és aktuális információ olvasható.

Bővebb információ a mezőgépész képzéssel kapcsolatban:  ITT!