fbpx

Kevesebb uniós forrásra számíthat a baromfiágazat

Írta: Csomor Zsolt - 2018 szeptember 12.

A baromfiágazat talán ismét nehézségek előtt áll, mivel várhatóan 2021-től csökkenni fognak az uniós agrártámogatások, mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára a Libatenyésztők Szakmai Konferenciáján.

A XX. Kiskunfélegyházi Libafesztivál keretében tartott konferencián Farkas Sándor elmondta, hogy a madárinfluenza következtében a baromfiágazatban az elmúlt néhány év különösen nehéz volt, és azt sem lehet garantálni, hogy ne következzen be ismét hasonló járvány.Mint mondta, nem félti a baromfiágazatot, amely a világ minden piacán megállja a helyét és a kormányzat is biztonságos alapot teremtett az ágazat működéséhez, olvasható az MTI hírei között. Az államtitkár úgy vélekedett, hogy várhatóan 10-12 százalék körüli lehet majd a visszaesés az uniós agrártámogatásokban, de hozzátette, az erről szóló tárgyalások még nem fejeződtek be.

A baromfiágazat kezdi kiheverni az elmúlt évek válságát, és ismét felfelé ívelő pályára állt. Az ágazat hazánkban a rendszerváltást követően megtartotta döntően magyar tulajdonosi körét, ami mindenképpen figyelemreméltó eredmény, és remélhetőleg a jövőben is így marad.
Az ágazat súlyát jól tükrözi, hogy kibocsátása 2017-ben 317 milliárd forint volt, ami a teljes mezőgazdasági kibocsátás több mint 12 százalékát jelenti.

Az export a 2018. évi első fél éves adatok alapján jelentős növekedésnek indult, és örvendetes, hogy a lúdállomány létszáma 3,3 millió egyed, amely 18 százalékkal magasabb a tavalyi szinthez képest, közölte Farkas Sándor, s kihangsúlyozta, hogy az évi 1800 tonna mennyiségű libamájexporttal világelső Magyarország.

Kiskunfélegyházán huszadik alkalommal rendeznek libafesztivált, ahol az idén sem maradtak el a megszokott programok, mint például libából készült ételek versenye.

Összeállította:
Csomor Zsolt