fbpx

Kihívások és megoldások egy helyen

Írta: Csomor Zsolt - 2020 február 05.

Az Agrofil-SZMI Kft. az idei évben negyedik alkalommal rendezte meg a kéthelyszínes AgroFIELD Akadémiát, ami igyekszik felkészíteni és megoldást kínálni a mezőgazdaság jövőbeli kihívásaira.

Jelenleg hazánkban a támogatások, a megfelelő termésmennyiség és jó terménypiaci árak miatt nem érzékeljük a jövő kihívásait. Szinte félelmetes belegondolni, hogy ez az ideálisnak mondható helyzet valószínűleg hirtelen véget ér.

A legnagyobb probléma, hogy a rendelkezésre álló kutatási eredmények és szaktudás nem igazán felkészült ezekre a kihívásokra. Jelenleg nincs hatásunk a termésmennyiség és a jövedelmezőség alakulására. Az AgroFIELD Akadémia ezekre a kihívásokra szeretne választ adni a haza mezőgazdaság számára, mondta szerkesztőségünknek a siófoki rendezvény előtt Lajos Mihály, az Agrofil-SZMI Kft. ügyvezetője.

A mostani rendezvény is erre épül fel, aminek fő témái a zöldforradalom, a digitalizáció és a terménypiac, amik jelentősen beleszólhatnak a mezőgazdaság mindennapjaiba. A zöldforradalomra talajvédő válasz lehet a no-till technológia: meg kell vizsgálni, hogy bevezethető-e hazánkban, hiszen valós megoldást adhatna a talajdegradációra.

Az agrárdigitalizáció rohamosan fejlődik, amit meg kell ismertetni a gazdálkodókkal, hiszen nagymértékben segíthetné munkájuk hatékonyságát.

A terménypiaci árak változására az AgroFIELD Akadémia olyan „okos” technológiákkal és genetikával próbálja felkészíteni a hazai agráriumot, amik alkalmazkodnak a környezeti feltételekhez, ugyanakkor gazdaságosak.