fbpx

A minőség és biztonság őrei a mezőgazdaságban

Írta: Agrárágazat-2024/12. lapszám cikke - 2024 december 03.

Az SGS nyíregyházi és budapesti laboratóriuma kiemelkedő szerepet játszik a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén. Laboratóriumukban széles körű mátrixokat vizsgálnak, beleértve a gabonákat, olajos magvakat, növényi zsírokat és olajokat, élelmiszereket, takarmányokat, vetőmagokat, műtrágyákat, nonfood és kozmetikai termékeket, valamint a talajt, növényeket és vizet. Ezek a vizsgálatok elengedhetetlenek a piacra kerülő termékek biztonságossága és minősége szempontjából.

labor
Az SGS laboratóriumaiban a baktériumok és gombák jelenlétét is vizsgálják, különös tekintettel az élelmiszerek romlását okozó organizmusokra

Kiváló minősítések és akkreditációk

Az SGS laboratóriumai ISO 17025 szabvány szerint akkreditáltak, Nyíregyházán és Budapesten működnek. Munkájuk három fő pilléren alapul: biztonság, minőség és fenntarthatóság. Ezekre építve biztosítják a legmagasabb szintű vizsgálatokat, amelyek között fizikai és érzékszervi, mikrobiológiai, valamint kémiai és molekuláris vizsgálatok szerepelnek.

A laboratóriumokban alkalmazott vizsgálatok mind az MSZ EN ISO/IEC 17025:2018 szabványoknak felelnek meg, garantálva a vizsgálatok megbízhatóságát és a gyors átfutási időt, amely a nagy mintaszám ellenére is elsődleges szempont. Minden folyamat a Laboratory Information Management System (LIMS) keretein belül zajlik, ami a vizsgálatok feddhetetlenségét és a nyomon követhetőséget biztosítja.

Az élelmiszeripari márkák sikere a laboratóriumi vizsgálatokon is múlik

Az SGS laboratóriumi vizsgálatai nem csupán a törvényi előírásoknak való megfelelést biztosítják, hanem jelentősen hozzájárulnak az élelmiszermárkák hosszú távú sikeréhez is. A fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek a minőségre, és egy esetleges minőségi hiba évekig ronthatja egy márka hírnevét. Az SGS akkreditált vizsgálatai, mint például az érzékszervi tesztek, a termékfejlesztés alapját is képezik, meghatározva a termékek színét, szagát, ízét és állagát.

Mikrobiológiai és kémiai vizsgálatok – a biztonság zálogai

A mikrobiológiai vizsgálatok különösen fontosak az érzékeny vagy romlandó élelmiszerek esetében, hiszen a fogyasztói bizalom alapkövetelménye a higiéniai szempontból kifogástalan termékek előállítása. Az SGS laboratóriumaiban a baktériumok és gombák jelenlétét vizsgálják, különös tekintettel az élelmiszerek romlását okozó organizmusokra. Ezenkívül patogéneket is azonosítanak, például a Salmonella, Listeria monocytogenes és az E. coli jelenlétét, amelyek különösen veszélyesek lehetnek a fogyasztókra. Kémiai vizsgálataik során olyan paraméterek kerülnek elemzésre, mint a nedvességtartalom, a rost- és fehérjetartalom, a keményítő és a cukrok. Emellett különös figyelmet fordítanak a zsírsavösszetételre, a transzzsírsavakra és a tartósítószerek határértékeire. A laboratóriumok a legmodernebb technikákat alkalmazzák, például az LC-MS/MS és GC-MS/MS módszereket a növényvédőszer-maradékok kimutatására, így garantálva a biztonságos termékek piacra jutását.

Környezetvédelmi vizsgálatok

Az SGS laboratóriumai nem csupán az élelmiszereket, hanem a környezeti elemeket is vizsgálják. A talaj, a víz és a lomb analízise kulcsfontosságú a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok szempontjából. A talajvizsgálatok során a nehézfémek és más szennyező anyagok jelenlétére koncentrálnak, míg a vízvizsgálatok a pH-t, a nitriteket és más kémiai komponenseket elemzik.

Nemzetközi elismerések

Az SGS laboratóriumai évről évre számos hazai és nemzetközi körvizsgálaton vesznek részt, biztosítva ezzel, hogy megfeleljenek a legmagasabb minőségi elvárásoknak. Az SGS tagja több nemzetközi szervezetnek, mint a Gafta és Fosfa, és a laboratóriumok GMP+- és GLP-akkreditációval is rendelkeznek, amelyeket az Országos Gyógyszerészeti Intézet is elismer.

Az SGS laboratóriumai minden szempontból a biztonság, minőség és fenntarthatóság zálogai a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén, segítve ezzel ügyfeleik piaci sikereit.

www.sgs.com