fbpx

Last minute tavaszi talajmeszezés – ami még a vetésig belefér

Írta: - 2016 április 08.

Gazdálkodók számára ez az időszak napjainkban már a vetésről vagy a még előttük álló vetések előkészítéséről, szervezéséről szól. Érdemes azonban számításba venni annak lehetőségét, hogy a savanyú talajokra tervezett vetések előtt be tudunk-e illeszteni egy talajmeszezést. De mégis, hogyan férhet bele az időbe? A válasz – részben – a megfelelő termék megválasztásában rejlik, amely anyagát és hatásmechanizmusát illetően erre megfelelő – gyors hatású, gyorsan, pontosan és kisebb mennyiségben, egyenletesen kijuttatható.

Meszezésre lehetőséget adnak még a késői vetések, vagy a szójatermesztéssel is foglalkozó gazdaságokban a még rendelkezésre álló tágabb időablak a vetésig. A pillangós növények esetében, ha lehet, még inkább fontos a mészpótlás, mivel a tápanyag-felvételi folyamatok jellegzetességéből adódóan más kultúráknál jobban savanyítják a talajt. A szója pl. egy lucernához képest toleránsabb a savanyodással szemben, de ez egyrészt csak egy bizonyos mértékig igaz (5,8-6 pH alatt már a szója sem fog maximumot nyújtani), másrészt – az előző gondolatra visszautalva – meszezés nélkül jobban savanyítja a talajt, mint a többi nem pillangós kultúrnövény, és ez a hatás folyamatosan, évről évre fennáll a szójatermesztő területeken.

A Carmeuse Hungária mint a Carmeuse Group tagja, a talajok meszezésében szerzett több évtizedes, nemzetközi gyakorlatokat integráló tapasztalata alapján az elmúlt időszakban több olyan, kifejezetten Magyarországra és a környező régiókra adaptált fejlesztést hajtott végre, amely lehetővé tesz az időbeli és technológiai rugalmasságot a talajok gyakorlati mészpótlásában.

Melyek ezek a termékek?

TERRACALCO 95

Tavaszi meszezéshez a kisebb hektáronkénti dózisú, gyorsan oldatba vihető, gyors hatású, kalcium-oxid hatóanyagra épülő termék ideális. Pontosan ilyen termék a TERRACALCO 95, amely rendkívül nagy, 99% feletti kalcium-oxid tartalmú, 2-8 mm-es mérettartományra rostált mésztermék, kifejezetten röpítő tárcsás kijuttatáshoz. A termék teljes logisztikáját, kiszerelhetőségét és természetesen a szórást is ideértve tökéletesen illeszkedik a meglévő műtrágyázási technológiába.

Kijuttatása minimum egy héttel a tervezett vetés előtt történjen meg.

TERRACALCO 95 FINE

Nagy tisztaságú, rendkívül gyors oldódású 0-2 mm-es mérettartományú őrölt égetett mész alapú termék. Ideális csigás adapterrel rendelkező szóró berendezéshez, vagy szerves anyaggal keverve szerves trágya szóróval történő kijuttatáshoz.

Kijuttatása minimum egy héttel a tervezett vetés előtt történjen meg.

TERRACALCO 55 LD

Kalcium-karbonát alapú, nagy tisztaságú, finom mészkő őrlemény, amely a szálló por drasztikus csökkentése érdekében speciális oldattal kezelt, így a röpítő tárcsás kijuttatás is megoldott a karbonát alapú, elsősorban a hosszú hatástartamú melioratív meszezést megcélzó művelethez. Tavaszi meszezésre is használható, különösen az idei, csapadékban gazdag februári időjárás után, amely a beoldódást jelentősen segíti.

Ha segítségre van szükségük a gyakorlati meszezéshez, a megfelelő termék kiválasztásához, keressenek minket bizalommal!

Wágner József
üzletfejlesztő, CARMEUSE Hungária Kft