Bezárás

Legalább 60 kiemelt természetvédelmi fejlesztés valósulhat meg 2016-ban

Írta: - 2016 május 12.

Legalább 60 kiemelt környezetvédelmi fejlesztés valósulhat meg 2016-ban több mint 24 milliárd forintból – mondta el Fazekas Sándor a 110. Madarak és fák napja alkalmából a budapesti Herman Ottó Intézetben rendezett konferencián.

A földművelésügyi miniszter hozzátette: 2020-ig a Nemzeti Környezetvédelmi Program keretében soha nem látott mértékű, mintegy 3540 milliárd forint uniós és kormányzati forrás fordítható környezet- és természetvédelem fejlesztésekre. Ebből 2800 milliárd fordítható operatív programokra, 700 milliárd az agrárpolitika „zöldítésére”. Mintegy 30 milliárd forint jut élőhely fejlesztésére, fajmegóvó beavatkozásokra, eszközbeszerzésre, valamint természetvédelmi monitoringra és természetvédelmi őrszolgálat fejlesztésre.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Ezek számok csak akkor érnek valamit, ha mögöttük alkotó munka valósul meg, ha olyan értékeket tudunk felszínre hozni és megmenteni, amelyekre szüksége van Magyarország eljövendő generációinak – hangsúlyozta köszöntőjében Fazekas Sándor.

A Madarak és fák napja igazi magyar ünnep, amely segít megtalálni az ember helyét a természetben – fogalmazott a miniszter, aki szerint büszkeségre ad okot, hogy Herman Ottó (1835-1914) korát messze megelőzve hívta fel a figyelmet környezetünk megóvásának fontosságára.

Mezőszentgyörgyi Dávid, az intézet főigazgatója az eseményen elmondta: a május 10. és 14. között első alkalommal megszervezett Herman Ottó Napok célja a szemléletformálás, a társadalom és a fiatalok bevonása a természetvédelembe.

A programsorozat első napján rendezett ismeretterjesztő konferencián többek között szó esik Az év madara, hüllője, rovara és vadvirága programok idei kiválasztott fajairól, valamint előadások hangzanak el a fészekőrzés és a békamentés témájában is.

Az alkalomra több mint 200 általános iskolást hívtak meg, akik részt vehetnek egy hatállomásos környezetismereti túrán is – emelte ki Mezőszentgyörgyi Dávid. Hozzáfűzte: a Herman Ottó Napok részeként következő hétfőtől több mint 50 természetismeretben jártas állami gondozott gyermek tölt el egy hetet a Zalaszabarba szervezett erdei táborban.

Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

Szerdán a Magyar Természettudományi Múzeumban újabb előadásokkal folytatódik az programsorozat – többek között többet tudhatnak meg az érdeklődők a madarak jeladós nyomkövetéséről és a madárgyűrűzésről is -, majd este Naplemente túra indul a Sas-hegyen.

Csütörtökön Legyél te is polihisztor! címmel szerveznek múzeumi sétát szakközépiskolai diákok számára a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, péntek és szombaton pedig Devecseren a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó részeként interaktív játszóház és természetismereti verseny várja a látogatókat – ismertette Mezőszentgyörgyi Dávid, aki beszédében felidézte: Chernel István ornitológus és Apponyi Albert vallás- és közoktatásügyi miniszter mellett leginkább Herman Ottó nevéhez fűződik, hogy 1906-ban törvénybe iktatták a Madarak és fák napjának iskolai megünneplését minden év május 10-én.

(MTI; kormany.hu)