fbpx

Lehet, hogy szükséges másképpen csinálni?

Írta: - 2018 február 13.

A változó éghajlati, gazdasági tényezők, feltételek egyre inkább meg- követelik a növénytermesztési technológiák hatékonyságának növelését. A jövedelem szinten tartása, esetleg emelése szükségessé teszi, hogy keressük azokat az agrotechnikai eljárásokat, módszereket, amelyekkel növelhetjük a ráfordítások hatékonyságát. Tehát ebben a változó környezetben, egyre nehezebb körülmények között egészen biztos, hogy sok mindent másképpen kell csinálni, így a tápanyag visszapótlás területén is. Ma már nem elég, hogy műtrágyázzunk, sokkal nagyobb tudatossággal kell a termékeket megválasztani és a felhasználásuk módját, idejét okszerűen meghatározni. Ennek jegyében egészítettük ki portfóliónkat a YaraMilaTM Actyva kálium-kloridalapú, magas nitrogéntartalmú termékkel.

A YaraMilaTM Actyva összetétele 18-11-13 + 1,7% MgO, 6,5% SO3, 0,02% B. A benne talál- ható nitrogén hatóanyag 7%-a nitrát, 11%-a pedig ammónium.

Ezzel a készítménnyel tovább bővült azon termékek köre, mellyel az őszi vetések, akár a kalászosok, akár a repce elmaradt alaptrágyázását hatékonyan pótolni tudjuk. Felhasználása ilyen esetben mindig a lehető legkorábban történjen, amit jogszabály és az időjárás még megenged. Felhasználható továbbá olyan esetekben is, amikor az ősszel kijuttatott mennyiséget kevésnek ítéljük és kiegészítésre szorul.

Használatával elkerülhetjük az esetenkénti, tavasszal jelentkező foszfor- és kén-hiánytüneteket. Ezek a hiánytünetek sok esetben vizuálisan nem vagy alig látható formában jelentkeznek, de negatív hatásuk a termés mennyiségére és minőségére egyaránt később nagyon is észrevehető. A korai relatív foszfor- és kénhiány annak tulajdonítható be, hogy nagymértékben eltolódik a kiadott nitrogén hatóanyag miatt az optimális felvehető hatóanyag aránya. A növények 4-5 ºC-on már beindulnak, ismert, hogy ilyen körülmények között a foszfor felvétele erősen korlátozott, valamint a kén mineralizációja sem jelentős. A frissen kiadott műtrágyának ilyenkor kiemelkedő szerepe lehet. Magasabb terméshozam elvárás esetén mindenképp elgondolkodtató az ilyen időszakban történő foszfor- és kénpótlás, a YaraMilaTM Actyva erre tökéletesen alkalmas.

Az esetleges kényszermegoldások mellett tervszerűen, tudatosan is választhatjuk ezt a műtrágyázási módot. Egyrészt pénzügyi szempontból lehet hasznos, hiszen nem kell fél évvel korábban megvásárolni a kijuttatandó hatóanyag-mennyiség egészét vagy egy részét pont abban az időszakban, amikor még bevételek alig vannak. Másrészt jobban igazodik a búza foszfor felvételi időszakához (1. ábra).


1. ábra A búza foszforfelvételének dinamikája

Az ábrán jól látható, hogy a búza a foszforszükségletének több mint kétharmadát március és április hó- napokban veszi fel.

Hazánk szántóterületének több, mint 70%-a nitrát- érzékeny terület. Ezeken a területeken esetenként az évenkénti kijuttatható nitrogén mennyisége termés- limitáló tényező lehet. Továbbá mintegy 2,5 millió hektárra tehető a savanyú területek nagysága. Tehát minden olyan lehetőséget meg kell ragadni, amelyek- kel a kijuttatható nitrogén hatóanyag hasznosulását javítani lehet, illetve olyan termékeket használni, amelyek savanyító hatása mérsékelt.

Összefoglalva: a változó világ változó körülményei között nemcsak lehet, de szükséges is alkalmazni azokat a lehetőségeket, eljárásokat melyekkel a jövedelmet stabilizálni, növelni lehet a fenntarthatóság mellett.

Dr. Térmeg János

szaktanácsadó

+36 30 349 8084