Magyar napok Düsseldorfban

Negyedik alkalommal tartották meg a Düsseldorfi Magyar Napok című rendezvénysorozatot a legnépesebb németországi tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália fővárosában.

A magyar kultúrát a népzenétől a gasztronómiai különlegességekig bemutató szabadtéri fesztivál évről-évre egyre jobb, lassan hagyománnyá válik Düsseldorfban, emelte ki a megnyitón Freidrich G. Conzen polgármester.

A több mint 18 millió lakosú tartományi főváros központjában, a városháza előtti régi piactéren (Marktplatz) látogatható „magyar falu” nagyszerű bemutatkozási lehetőség, mondta a közmédiának adott nyilatkozatában Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztosa.

Észak-Rajna-Vesztfália ugyan egy a 16 német tartomány közül, mégis az ország teljes hazai össztermékének (GDP) 20 százalékát állítja elő, és a tartományból származó cégek már 6,5 milliárd euró (2145 milliárd forint) értékben hajtottak végre beruházásokat Magyarországon. Ezek a vállalatok 47 ezer magyar embernek adnak munkát, és évi 12 milliárd euró forgalmat generálnak. Az észak-rajna-vesztfáliai cégek magyarországi jelenléte tovább erősödhet Magyarországon újabb jelentős beruházások révén.

A Düsseldorfi Magyar Napokon a kézműves ételkülönlegességek – köztük mézek, sajtok és mangalicából készített kolbászok – mellett például gyerektáncházzal, tűzzsonglőrökkel és egy sor koncerttel várta a látogatókat. A düsseldorfi magyar főkonzulátus szervezésével tartott fesztiválon fellépett többek között Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duója, valamint a Naim Klezmer Band. A csütörtöki megnyitó utáni első koncertet a makói születésű világhírű énekesnő, Palya Bea adta.

fesztivál gasztronómia kézműves kultúra