Szorgalom és kísérletezőkedv a sátorban
Szentes környékén a paprikatermesztés már szinte evidens, sokak szerint genetikailag van kódolva a gazdákban, a Dömsödi családban biztosan. „Ott nőttem fel a kertben” – vallja Dömsödi János, aki édesapjától tanulta az alapokat, majd 400 négyszögölnyi saját kertjében fogott önálló munkába. Azóta természetesen továbbfejlesztette a kertészetet, a szomszédoktól sorra megvásárolta a hátsó kerteket, és lassan gyarapodott a családi kertészet. A mai napig hagyományos módon, talajon termeszti a töltenivaló paprikát, összesen már 4.500 m2-en.
Évente a 21.000 tő palántát is ő állítja elő, miközben a kísérletezést sem adja fel. Szorgalmát és a fajtakiválasztásban betöltött szerepét a DélKerTÉSZ már két alkalommal is kategóriájának Legjobb Kertészeként ismerte el. A csepegtető öntözőrendszerrel kiépített fóliasátrak alatt valamikor saláta, karfiol, padlizsán káposzta, néha még uborka is termett, mára viszont kizárólag a töltenivaló paprikára esküszik Dömsödi János, aki növényfajt már nem cserélne, de a technológia fejlesztésén sokat gondolkodik. Így hamarosan blokkrendszerű fóliák vagy épp hidrokultúra kiépítése is elképzelhető lesz a szentesi családi gazdaságban. „Csináljuk, amíg tudjuk, utána pedig hátha visszajönnek a fiúk” – bizakodott a szentesi genetikában a paprikatermesztő.