fbpx

Még hogy széndioxiddal trágyázni…!?

Írta: Szerkesztőség - 2016 október 25.

Ellenállóbb növény, fejlettebb gyökérrendszer, nagyobb hozam, kevesebb betegség – környezetterhelés nélkül szántóföldi körülmények között

Bizony, még ma is van új a Nap alatt: a CO2-trágyázás intenzívebb (gyökér)növekedésű, jobb stressztűrő-képességű és a betegségekkel szemben ellenállóbb növényt produkál, amelynek hozama akár10-30%-kal is nagyobb lehet. A többletköltség elfogadható mértékű, a megtérülés pedig gyors.

Három hazai nagyüzemi kísérletben is jelentős terméstöbbletet értek el siló- és szemes kukoricában (nem öntözött területen +22%, öntözött területen +55%!)– adja hírül az Agrárágazat következő lapszáma. A kísérletek során 20 hektáros méretben, szántóföldi körülmények között vizsgálták a Tedej Zrt. területein, a Hód-Mezőgazda Zrt. vajháti telepét kiszolgáló szántóföldeken, és a Bóly Zrt. csípőtelki tehenészetéhez tartozó táblákon az (idén szabadalmazott) CO2-trágyázási eljárás hatékonyságát és eredményességét.

Az közismert, hogy a növények a fotoszintézis révén a szervetlenből szerves anyagot állítanak elő, s e folyamatban a széndioxid felhasználása az egyik legfontosabb alapanyag. A CO2-trágyázás az üvegházi kertészetekben kezd elterjedtté válni, ám a szántóföldi CO2-trágyázás eddig Magyarországon teljesen ismeretlen volt. A 3-5 leveles növénykultúrában végzett CO2-trágyázás eredményét vizsgáló kísérletben 22%-os többletet mértek zöld- és szárazanyag-hozamban egyaránt (nem öntözött) silókukoricában, anélkül, hogy a táplálóanyag-tartalom változott volna. Az öntözött területen pedig hihetetlen mértékű, 55%-os terméshozam-növekedés lett az eredmény. A növény habitusra csodálatos volt, a járvaszecskázó alig látszott ki kukoricából. Az innovatív technológia más szántóföldi és kertészeti kultúrákban, őszi vetésű tömegtakarmányokban, szemes gabonában, zöldség- és gyümölcsfélék esetében is alkalmazható, mivel a növény egyik alapvető élettevékenységét – a fotoszintézist – fokozza. Érdemes megfontolni az őszi vetésű állományok kezelését, mert a 3-5 leveles állapot októberben-novemberben esedékes és hatékonyabb, mint a tavaszi kezelés.

A további részleteket az Agrárágazat novemberi száma közli!