fbpx

Megafol: megoldás a gyomirtók okozta stresszre

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 május 08.

Még a legmodernebb gyomirtók sem tudják úgy elintézni a gyomokat, hogy teljes mértékben megkíméljék a védeni kívánt kultúrnövényt, hiszen bizonyos körülmények között a növény energiái a negatív hatások leküzdésére mennek el. A gyomirtás okozta stressz ellensúlyozására azonban rendelkezésre áll a Megafol. A növény fejlődését támogató, azt ellenállóbbá tevő készítmény ráadásul azért is hatékony, mert a gyomirtóval egymenetben kijuttatható.

Bal oldalon a Megafollal kezelt, jobboldalon a kezeletlen állomány

A korszerű mezőgazdasági termelés kihagyhatatlan eleme a különböző hatásmechanizmusú herbicidek használata. Bár a gyomirtók szelektivitása rengeteget javult az elmúlt évtizedekben, még a mai modern termékek is képesek bizonyos szintű károsodást okozni a kultúrnövényben is. A gyomok mind hatékonyabb kiirtása és a védeni kívánt kultúrnövény mind teljes körűbb megkímélése ugyan jó eredményeket tud felmutatni, az egymással ellentétes hatások kivédése ugyanakkor nem tökéletes ma sem.

Néha negatív hatások lépnek fel

A mai modern herbicidek ugyan jó szelektivitással működnek optimális körülmények között, mégis előfordulhat, hogy az egyéb kijuttatáskori és környezeti hatások miatt bizony a termesztett növények sem tudják időben semlegesíteni a herbicid molekulákat. Hogy csak egy példát említsünk: a kedvezőtlenül magas, illetve alacsony hőmérsékleti tartományban jellemzően lelassul a növényi anyagcsere, így a kedvezőtlen vegyi anyagok semlegesítésének folyamata is. A kultúrnövények szempontjából ez igen fontos, hiszen egyes hatóanyagokra a növények 30°C felett hatszor érzékenyebbek, mint 20°C fokon.

Kedvezőtlen növekedési feltételek esetén a lebontási folyamatok alatt (hideg, a növekedés szempontjából kedvezőtlen időjárás) a növény stresszelt állapotba kerül, ilyenkor a méregtelenítési folyamatok lelassulnak, fagypont körüli néhány fokos hőmérséklet mellett vagy extrém melegben teljesen le is állhatnak.

Mindez persze komoly kihívás elé állítja a termelőket, hiszen a fenntartható mezőgazdaság, a környezettudatosabb életmód, az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások arra ösztönzik a termelőket, hogy kevésbé környezetterhelő, természetes hatóanyagokkal dolgozzanak, különösen az emberi élelmiszer és az állati takarmány előállításakor.

Ellenállóbb növények

A herbicidek esetleges negatív hatására a növényben bizonyos gének aktiválódnak, amelyek elindítanak egy rendkívül energiaigényes regenerációs folyamatot. A bekövetkezett stressz eredményeként a növények a negatív hatás mérséklésére fordítják az energiáikat, nem pedig a további fejlődésükre. Ilyenkor az a cél, hogy a növényt segítsük abban, hogy ezt a küzdelmet minél hatékonyabban, gyorsabban tudja megvívni, és erejét a terméshozam növelésére fordítsa a stressz leküzdése helyett.

A Malagrow által forgalmazott Megafol nevű készítmény azonban jelentősen képes mérsékelni ezeket a negatív hatásokat, hozzásegítve ezzel a növényeket ahhoz, hogy sikeresebben birkózzanak meg a gyomirtók alkalmazásával járó biokémiai hatásokkal. Az így fellépő stresszel szemben egy sokkal erősebb, felvértezettebb, ellenállóbb növény veheti fel a harcot, amely természetesen hamarabb és könnyebben heveri ki a gyomirtóval való találkozást.

Bal oldalon a Megafollal kezelt, jobboldalon a kezeletlen állomány

Speciális segítség

A Megafol egyedi összetételének köszönhetően felgyorsítja a regenerációt, ezáltal nagymértékben lerövidíti a gyomirtó szer okozta kedvezőtlen állapotot. A Valagro a világon egyedülálló GeaPower technológiájának köszönhetően mérhető az energetikai folyamatok aktiválásáért felelős gén működése. Tudományosan bizonyított, hogy a vegyi anyag semlegesítéséhez használt redukált glutation előállításáért felelős gén működése a Megafollal kezelt növényben 10­szer aktívabb, mint a kezeletlen kontrollban.

Fontos kiemelni, hogy nem általános stresszkezelésről van szó, hanem olyan specifikusan a káros vegyi anyagok és reaktív oxigénformák semlegesítését célzó génaktivitás emeléséről, amit a Megafol célzottan támogat, ezáltal a kezelés időpontja után 3 órával már mérhető a semlegesítésért felelős molekulák intenzívebb termelődése és az antioxidáns enzimszint növekedése.

Egy menetben kimegy

A Megafolt tehát érdemes használni a gyomirtás mellett, ráadásul külön előnye a terméknek, hogy más anyagokkal jól keverhető, azok hatását nem befolyásolja, illetve saját hatóképességét sem veszti el. Ennek köszönhetően gyomirtókkal egymenetben kijuttatható. A javasolt töménység ilyen esetekben 0,3 százalékos, vagyis 1 liter Megafolt kell adni a 350 liter permetléhez.

Egy menetben kijuttatva a Megafol hatása azonnal megkezdődik, ezért mind növényélettani, mind pedig gazdaságossági szempontból érdemes a herbicidekkel egy időben alkalmazni. Vagyis a Megafol nem csupán a növényt védi meg, hanem alkalmazása is gazdaságos, kijuttatásához ugyanis nincs szükség plusz munkamenetre, és az ehhez szükséges extra üzemanyagra, valamint munkaórákra.