Mennyivel terem többet a starterrel vetett kukorica?

A megfelelő foszforellátás rendkívül fontos a növények számára. A legkritikusabb a kezdeti fejlődés, gyökeresedés időszaka, amikor már nagy mennyiségű foszforra lenne szükség, de a legtöbb esetben a foszfor felvehetősége korlátozott.


Tápelemek felvehetősége a talajhőmérséklet függvényében

A magokban található foszfor fedezi a csírázási időszak igényét, de ez a tartalék hamar elfogy, és a csíranövénynek a talajból kell felvennie a foszfort. A foszfor felvételét azonban számos tényező nehezíti.

Az alacsony talajhőmérséklet miatt 10 fokig a talajban jelenlévő foszfornak hozzávetőlegesen csak fele elérhető a növény számára (lásd Tápelemek felvehetősége diagram). Hiába van ott a foszfor, a növény nem tudja felvenni. A másik gond, hogy a foszfor gyakorlatilag nem mozog a talajban, csak néhány mm-t tud elmozdulni a tenyészidőszak alatt. Így a hagyományos, teljes felületre vagy akár sortrágyázással kiadott műtrágyánál igen kicsi az esély, hogy a fejlődő növény gyökere találkozni fog a műtrágyából kioldódó hatóanyaggal.

A harmadik és a gyakorlatban a kezdeti gyökeresedést leginkább hátráltató tényező a szeszélyes áprilisi időjárás. A vetést követően gyakran lép fel csapadékhiány, és a magágy nedvességtartalma napról napra fogy. Ilyenkor a kikelt kukorica fejlődése megtorpan, látványos lilulással jelzi a tipikus foszforhiánytünetet (lásd Foszforhiányos kukorica kép).

A talaj egyes kémiai jellemzői, mint például kémhatása, szénsavas mésztartalma, agyagásvány-összetétele, mind hozzájárul ahhoz, hogy a foszfor megkötődjön és felvehetetlenné váljon a növények számára.

A megoldás olyan mikrogranulált műtrágyák használata, amikkel közvetlenül a gyökér mikrokörnyezetébe juttatjuk ki a foszfort. Szintén fontos, hogy a kiadott műtrágya tápanyagleadása hozzávetőleges összhangban legyen a fejlődő növény igényével. Nem jó az a műtrágya, ami rögtön kijuttatás után leadja a hatóanyagot, mivel csak a csírázás után indul meg a növények foszforfelvétele a talajból, az addig leadott foszfor egy része biztosan le fog kötődni.

A mikrogranulált starterek segítik leghatékonyabban a gyökeresedést. A jobb starterhatáshoz előnyös a magasabb P-hatóanyag-tartalom és dózis, valamint a lekötődés lassítása érdekében a szemcsék elhúzódó oldódása. A Pannon Starter Mega 20-30 kg/ha dózisával jellemzően 5-10 q/ha terméstöbblet érhető el. A 100150 kg/ha NPK-sortrágyázással a starterezés hatékonysága is fokozható. A nagyobb gyökérzetű növényekkel és a jobb tápanyagellátottsággal együttesen érjük el legnagyobb termést.


dózis foszfor kukorica műtrágya növény starter talaj