fbpx

Miért jó a gépi ültetvénytelepítés?

Írta: - 2018 január 30.

Az utóbbi időben rohamosan terjed a gépi ültetés, aminek a főbb okai a következők.

1.) Biológiai szempontból a legjobb megoldás, hogy a faiskolában történt kiemelés után az ültetendő szaporítóanyag a lehető legrövidebb időn belül az állandó helyére kerüljön. Így elkerülhetők a kiszáradás, a megfagyás, vagy a téli vermelési időszak alatt esetlegesen előforduló pocokrágás által okozott károk. Jó szervezés esetén a kitermelés után a szállító járműről a növények közvetlenül az ültetőgépre kerülhetnek, így elmarad a téli vermelés és az azzal járó plusz munka.

2.) Az ültetőgép állandó ültetési mélységet biztosít, így az elültetett növények nem süllyednek túlságosan mélyre – ellentétben a gödörfúrós ültetéssel, illetve a szakszerűtlen munkaerő pontatlansága is kiküszöbölhető.

3.) A gyökerekhez a talajtömörítő kerekek a nedves földet préselik vissza, így tavaszi ültetésnél is csak szélsőségesen száraz időjárási viszonyok esetén válik szükségessé az öntözés.

4.) Lehetőség van az ültetéssel egy menetben starter műtrágyák, gyökéritató, illetve talajfertőtlenítő szer kijuttatására is.

A gépi ültetés előnyei gazdasági szempontból.

5.) Gyors, szakszerű munka.

6.) Nincs szükség a beültetendő terület kitűzésére.

7.) 3-4 fő elegendő a gép működtetéséhez.

8.) A kézi és egyéb ültetési módszerekhez képest lényegesen alacsonyabb a gépi ültetés költségvonzata.

9.) A gépi ültetés szélsőséges talajtani, valamint domborzati körülmények között is megfelelő hatékonysággal alkalmazható. Rétegvonalas, teraszos telepítés is jól megoldható, ahol a sorok nem egyenesen, hanem ívesen futnak.

10.) GPS használatával az egységnyi idő alatt elültetett mennyiség jelentősen növelhető, mivel gyorsabban megoldható a következő sorra való átállás.

A gépi ültetésnek az emberi tényezők szempontjából is vannak komoly előnyei. Az ültető csapat jól öszszeszokott, több éve együtt dolgozik, ismeri a szőlő- és gyümölcsfaültetés fortélyait. Az  ültetést előkészítő munkálatoknál szaktanács adással is segítik a szervezést.

Technikai kérdések

Az ültetőgép-szállítás megoldott, de a szállítójárműről történő le-, illetve visszaemeléshez targonca (emelőgép) szükséges. Az ültetés során a gép vontatásához 80-120 LE-s traktorra van szükség. Szélsőséges esetben, a terület nagy lejtése esetén (pl. Tokaj ) 200 LE-s traktorra is szükség lehet. A gép pontossága az ültetés során ± 20 cm.

Felmerülő kérdés, hogy az ültetendő növények gyökereit az ültetés előtt szükséges-e visszavágni? Tapasztalatunk szerint, ha kellő nagyságú a kiszedőgép kosara, amivel kiemelték a növényeket a faiskolában, jelentős hosszúságú gyökerek maradhatnak meg (körkörösen 25-30 cm). Ezt a növényanyagot a gyökerek visszavágása nélkül el tudjuk ültetni – megtakarítva ezzel időt és költséget –, csupán a sérült, hasadt gyökereket szükséges szakmai szempontból eltávolítani, az ép gyökérzet visszavágása nem szükséges.

A nagy gyökérzettel ültetett növények kihajtása erőteljesebb, ültetés után hamarabb regenerálódnak, és már az első évben is szépen fejlődnek.

Major-Árva Borház Kft.