fbpx

Nagyon jó hír érkezett földügyben!

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 05.

Közös lónak…

Az agrártárca mostani vezetőjének két évvel ezelőtti miniszteri programismertetőjében a legfontosabb célok közt szerepelt az osztatlan közös birtokok – túlzás nélkül – szörnyű állapotának rendezése. Ha még egy közös lónak is túros a háta, elképzelhető, miért nevezték ezt a problémát a magyar mezőgazdaság fejlődése egyik kerékkötőjének: vannak néhány hektáros kis parcellák, amiknek több ezer(!) tulajdonosa van, s papíron vannak olyan tulajdonosok is, akik vélhetően már nem is élnek…

 

 

Ígérték, csinálják

A Nagy István vezette Agrárminisztérium (AM) és a Nemzeti Földügyi Központ (NFK) március elején indult földértékesítési programjának első üteme az állami tulajdonban lévő kisméretű – 3 hektár alatti – osztatlan közös tulajdonú hányadokat és a nehezen hasznosítható földeket akarja értékesíteni az érintett tulajdonosok és a helyben lakó gazdák javára, nyilvános eljárással. Az április elején záruló ütem eredményeként 6540 meghirdetett földterületre közel 7200 vételi ajánlat érkezett. Átlagosan a meghirdetett földek 60%-ára tettek ajánlatot, összesen közel 3,5 milliárd forint értékben, vagyis a jellemzően 1 hektár alatti földeket és tulajdoni hányadokat is 1 milliót meghaladó hektáronkénti áron kívánják megvásárolni a gazdák.

 

Még segítik is

Az NFK a napokban megkezdi a vételi ajánlattal érintett földekre az értékbecsléseket, hogy a végleges értékesítési árak kialakulhassanak. Segíti a gazdákat, hogy az állam átvállalja az 1 hektár alatti méretű földek esetében az értékbecslések költségét. A járvány miatt az értékesítési folyamatot minél kevesebb személyes kontaktussal oldják meg, és minden érintett időben értesítést kap az aktuális lépésekről. A program következő ütemében, április végén várható egy újabb, hasonló területnagyságú és mennyiségű földterület értékesítése. Az első ütemben el nem adott földeket pedig újra meghirdetik, és azokra újra bárki tehet majd vételi ajánlatot.

(forrás: AM, NFK)