fbpx

Ne feledkezzen meg a növényvédelmi gépfelülvizsgálatról!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 06.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a termelők és a permetezőgéppel szolgáltatók figyelmét, hogy már elérhető a növényvédelmi gépek felülvizsgálatára jogosultak listája a Nébih honlapján.

A növényvédelmi tevékenységről szóló rendelet értelmében az Európai Unió területén az árutermelésben használt növényvédelmi gépeken – kivéve a kézi, illetve a háton hordozható növényvédelmi berendezéseket – műszaki felülvizsgálatot kell végezni. Az időszakos vizsgálat a gép első forgalomba hozatalát követő 5 éven belül egy alkalommal esedékes, ezt követően 3 évente szükséges megismételni.

A Nébih kéri az érintett géptulajdonosokat, hogy még az idei évben keressenek meg egy műszaki felülvizsgálat elvégzésére jogosult szervezetet a Nébih honlapján közzétett listán, majd jelentsék be gépeiket műszaki felülvizsgálatra.

Mivel a hazánkban használt valamennyi növényvédelmi gép műszaki felülvizsgálata rövid időn belül nem oldható meg, a hatóság jövőre még nem kezdeményez eljárást azzal a géptulajdonossal szemben, aki igazolja, hogy jelentkezett a felülvizsgálatra, de a túljelentkezés miatt nem került sorra a felülvizsgáló állomáson.

Azon gépek esetében, amelyek a 2019-et megelőző években már átestek a felülvizsgálaton, a hatóság elfogadja a vizsgálóállomás által korábban kibocsátott érvényes tanúsítványt.

Letölthető lista: Nyilvántartásba jelentkezők listája nyilvántartási számokkal