fbpx

Nébih: szakszerű takarmányozással csökkenthető az aflatoxinveszély

Írta: Szerkesztőség - 2013 március 28.

Budapest, 2013. március 27., szerda (MTI) – Szakszerű takarmányozással csökkenthető a tejben a határértéket meghaladó aflatoxin miatti veszélyeztetettség – közölte legfrissebb tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal(Nébih).

A közlemény szerint a biztonságos, határérték alatti aflatoxint tartalmazó tej termelésének feltétele a helyes takarmányozási gyakorlat.

Javasolják a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok használatát; a szemes kukorica rostálását és az úgynevezett toxinkötők – vagyis a szennyezőanyagot megkötő szerek – alkalmazását.

A Nébih ismerteti: a múlt év extrém meleg és aszályos időjárása és egyes növényvédelmi problémák (például rovarfertőzés) együttes hatására a belföldi termesztésű kukoricában megjelent szennyezésként a penészgombák által termelt aflatoxin.

A szennyezett takarmány etetésével a tejben az aflatoxin egy napon belül megjelenik, a szennyezett takarmány etetésének elhagyásával ugyanakkor 2-3 napon belül eltűnik.

 

 

Az aflatoxin szennyezés lehetséges belföldi forrásai a szemes kukorica, a kukorica feldolgozás melléktermékei (CGF, DDGS), az ezekből készült takarmánykeverékek (tápok) és csekélyebb mértékben a tömegtakarmányok (széna, szilázs).

A tej aflatoxin szennyezettsége megelőzésének legfontosabb eszköze a lehető legalacsonyabb szennyezettségű alapanyagokból összeállított takarmányok felhasználása.

A takarmányok toxintartalmának ismeretében ugyanis a tehenek takarmányadagját össze lehet úgy állítani, hogy a bevitt aflatoxin szennyezés minimális legyen.

Nagyon fontos továbbá az állatok megfelelő bendőemésztésének fenntartása, amely szintén a helyes takarmányozási gyakorlat alkalmazását feltételezi.

Ha a fő elvek betartása ellenére a tejben határérték feletti lesz az aflatoxin mennyisége, a legelső szükséges intézkedés a takarmányok (különösen a szemes takarmányok) azonnali lecserélése bevizsgált, határérték alatti toxintartalmú takarmányra – húzza alá a közlemény.

 

MTI 2013. március 27.