fbpx

A betakarítással nem ér véget a növényvédelem

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 október 07.

Melegedő éghajlatunkon ősszel is kedvező feltételek adódnak a kórokozók elszaporodásához. A betakarítás után, növényvédelmi beavatkozások hiányában akár hónapok telhetnek el, amikor minden akadály nélkül szaporodhatnak a korábban szigorúan és drágán megfékezett kórokozók. Sőt, némelyik még télen is szaporodhat vagy fertőzhet, mindenesetre áttelelve jelentős fertőzési nyomást alakíthatnak ki a következő tenyészidőszakban.

letermett barackfa

Az őszi lemosás fontossága

Az elhúzódó őszi időszak alkalmas a vesszők felületén, sebek környékén, kéregrepedésekben megbújó kórokozók gyérítésére. Majd’ minden gyümölcskultúrában (almatermésűek, csonthéjasok, héjasok, bogyósok, szőlő) felsorolható volna több olyan kórokozó is, amely az őszi lemosó permetezés hatóanyagaival eredményesen pusztítható. Az őszi kezelést bő permetlémennyiséggel kijuttatva, lombhullás kezdetétől javasolt elvégezni. Különösen az ökológiai művelésű területeken van az őszi, lombhullás előtti kezelésnek nagy kórtani jelentősége.

moníliás szilva

Vegesol termékcsalád

A Vegesol termékcsalád két tagja, a Vegesol eReS és a Vegesol R sokak számára jól ismert márkanév. Olajos formulációjukat globális szabadalom védi. A szabadalmaztatott filmképző technológia teszi lehetővé, hogy a versenytárs termékekhez képest kevesebb hatóanyaggal eredményezzék ugyanazt vagy még jobb gombaölő hatást. A speciális, száradó olajtartalom hosszabb tartamhatást eredményez, az időjárás viszontagságaival szemben ellenállóbb a növények felületére permetezett hatóanyag. A kevesebb hatóanyaggal elért tartós biológiai aktivitás különösen fontos a réztartalmú gombaölő szerek felhasználásakor, hiszen a kijuttatható hektáronkénti réz mennyisége egyre csökken az EU-ban.

BNV vegasol lemosó