A bolygó elitjébe repítette új termékét a Cerbona a párizsi élelmiszeripari kiállításon
Nem a gulyás vagy a lángos – a magyar müzli aratott óriási sikert a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, ahol a leginnovatívabb élelmiszerek közé választották a Cerbona gluténmentes poharas termékét. Az elismerést a napokban vehette át a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő gyártó, a Naponta Kft.
Bár a legújabbkori kása (a ’müzli’ szó a német ’Mus’-ból ered) élelmiszeriparunk egyik bevett és keresett terméke, és e terület gyorsan, érzékenyen reagál a fogyasztási trendekre. Ezt igazolja az a
nagyszerű siker,
amit az idén 54 éves Cerbona ért el a Párizsban tartott SIAL-on, a világ legnagyobb élelmiszeripari kiállításán. A napi fogyasztási cikkek legrangosabb nemzetközi termékversenyén független szakértői zsűri választotta ki – közel 2000 pályázóból! – a legkiválóbbakat.
A Cerbona elődjét (a Fejér Megyei Gabonaforgalmi és Malomipari Vállalatot) 1962-ben alapították, 1987-től gyárt extrudált (nagy nyomáson préselt) gabonafalatokat és gabonaalapú reggeli pelyheket. Mai nevét 1988-tól használja a latin ’ceres’ (gabona) és a ’bona’ (jó, érték) szavakat ötvöző Cerbona nevet. A cég Extrudátum üzletágát 2012-ben megvásárolta meg a székesfehérvári Naponta Kft.. Az eredeti receptúrákkal, az eredeti gépsorokon gyártott termékek
ma több mint 20 országba jutnak el,
és a jó minőség révén a Cerbona mindmáig piacvezető a márkás müzliszeletek és müzlik között Magyarországon is. Így a Naponta Kft. az év első 9 hónapjában 21%-kal(!) növelte a müzliszeletei forgalmát, míg a müzlik értékesítése csaknem 10%-kal nőtt.
– A nemzetközi elismerés visszaigazolta a cég stratégiáját, ami egyre egészségesebb termékek kifejlesztésére koncentrál. Ez a magyar fogyasztók igényeivel is találkozik, amit jól mutatnak a Cerbona új termékeinek piaci sikerei – mutatott rá a Naponta Kft. ügyvezető igazgatója. Mészáros Tamás szerint a nemzetközi elismerés a Cerbona számára
utat nyithat a nyugat-európai piacokon
való megjelenéséhez. A Naponta Kft. tavalyi, 3,2 milliárdos forgalmának 20 százalékát már az export adta, és ezt a hányadot tovább növelnék.
Jó és finom
Müzlit – azaz gabonamagvakból és -pelyhekből, gyümölcsdarabkákból és mézből, lekvárból kevert kását – elsősorban a rost-, másodsorban a vitamintartalom miatt fogyasztunk. Az egészséges emésztéshez a napi 30-50g rost kell, különben túl sokáig időzik az étel az emésztőrendszerben. A müzli energia- és tápanyaggazdag, sokféleképpen elkészíthető, és így finom is… |
Kohout Zoltán