Óriási kárt okoz a sáska Indiában

Írta: Csomor Zsolt - 2020 június 02.

Egy közepes méretű sáskaraj 40 millió egyedből áll, és egy nap alatt annyi élelmet képes felfalni, mint amennyit 35 ezer ember eszik meg, derült ki abból a Telegraph által közzétett videóból, amely az India északnyugati részén található Dzsaipur városban dúló sáskajárást örökíti meg.

A klímaváltozás miatt a sivatagi vándorsáska (Schistocerca gregaria) szaporodási feltételei is változnak, aminek következtében nagyobb és kiszámíthatatlanabb inváziókkal kell számolni. Hiába rendszeresek a sáskajárások India Rádzsasztán, Pandzsáb, Harijána és Madhja Prades államaiban, valamint Pakisztánban, ezekre az új típusú inváziókra a lakosság nincsen felkészülve.

Az idén Északnyugat-Indiában dúló sáskarajok elleni védekezést a koronavírus-járvány is hátráltatja, mivel az intézkedések miatt a hatóságok csak késedelmesen tudnak reagálni a természeti csapásra.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO május elején figyelmeztetett arra, hogy miközben a koronavírus is a legszegényebb régiókban végzi a legnagyobb pusztítást Pakisztánban, sáskajárások új hullámaival, ennek következtében pedig a termény jelentős részének megsemmisülésével is kell számolni.

Az elmúlt két évben a Közel-Keleten, Dél-Ázsiában és Kelet-Afrikában is több hullámban érkeztek a sáskák az elmúlt 25 év legnagyobb ilyen típusú pusztítását hozva magukkal, olvasható a Qubit fordításában. A FAO szerint a helyzet fokozódni fog, miután az enyhe és nedves tél után a sáskák nagy szaporulatával kell számolni Pakisztánban. A szervezet figyelmeztetése szerint év közben még várható, hogy újabb rajok indulnak Irán területéről, illetve Afrika szarváról.

A Times of India összeállítása szerint a 2020-as sáskajárásokért az esős időjárás tehető felelőssé, amit az Indiai-óceán klímaváltozás miatti felmelegedése okoz. A melegedés miatt a sáskák olyan területekre is betörnek, ahol eddig az időjárási feltételek nem tették lehetővé.