fbpx

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium

Írta: Csomor Zsolt - 2019 július 02.

Parlagfűmentesítési hetet hirdet az Agrárminisztérium július 1-7 között. A földtulajdonosok számára a parlagfű elleni védekezés egész évben fennálló kötelezettség. A program célja pedig a lakosság szemléletformálása, egy közös érdek népszerűsítése.

A parlagfű elleni védekezés hatékonyságának növelése érdekében, a közfoglalkoztatási programok keretében a Belügyminisztérium az Agrárminisztériummal együttműködve kiemelten sikeres védekezési tevékenységet koordinál. Közfoglalkoztatás keretén belül önkormányzati területeken, valamint állami tulajdonban lévő területeken (vízügyi, erdészeti, közút, MÁV, ORFK, BVOP) valósul meg a parlagfű-mentesítési tevékenység.

A 2019. évben futó közfoglalkoztatási programok keretében 5 parlagfű-mentesítési kaszálási ütemterv készült, melyek időpontjai: június 3-7., július 1-5., július 29-augusztus 2., augusztus 26-30., szeptember 16-20. Tekintettel a korábbi évek pozitív tapasztalataira az Agrárminisztérium július 1-7-ig Parlagfű-mentesítési hetet hirdet.

A hosszú távú eredmény érdekében az állampolgárok jogkövető magatartásának elősegítéséért továbbra is kiemelt hangsúlyt kell fektetni a szemléletformáló tevékenységekre, adta hírül az AM Sajtóiroda.

Az Agrárminisztérium felhívja minden földtulajdonos és földhasználó figyelmét, hogy a parlagfű pollenszórásának és szaporodásának megakadályozása érdekében tartsa területét gyommentesen. Amennyiben nem tesz eleget a jogszabályban meghatározott parlagfű-mentesítési kötelezettségének, az illetékes hatóság növényvédelmi bírságot szab ki, aminek mértéke 15 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedhet.