fbpx

A pohánka termesztése és vetőmag-előállítása Magyarországon

Írta: Agrárágazat-2021/06. lapszám cikke - 2021 július 03.

A pohánka – vagy más néven hajdina, haricska, hariska, kruppa, tatár búza, tatárka – régóta termesztésben lévő mezőgazdasági növényünk. Még a tudományos nevében is sokféleképpen írták le: N. Nagyváthy János 1821-ben még Fagopyrum Poligonumként ismerteti, utalva is a jelentésre, hogy a magja sokszögletű, ellentétben a gömbölyűbb magvú tatárkával (Fagopyrum tataricum). Az 1900-as évek elején Bittera Miklós Polygonum fagopyrumnak nevezi, Wagner János pedig Fagopyrum sagittatumként írja le. Jávorka Sándor is ezen a néven szerepelteti az 1950-es években. Jelenleg a Fagopyrum esculentum elnevezés az elfogadott. Tudományos nevében a fagos bükköt jelent, míg a pyros búzát, a bükkmakkhoz hasonló háromszögletű magja miatt kapta ezt a nevet.

Botanikailag a Polygonaceae (keserűfűfélék) családjába tartozik, felhasználását tekintve viszont gabonaként tartják számon, mivel lisztes magját hántolás után őrölve a kalászos növényekhez hasonlóan használják fel. Főképpen helyettesítőként használják búzából készült ételek kiegészítésére vagy teljes kiváltására. Gluténmentessége miatt kiváló az arra érzékenyek diétájához, amellett, hogy igen értékes vitaminforrás. Gyógyhatású élelmiszer-alapanyag, elsősorban kása készítésére használják. A növény szinte minden része hasznosítható.

 

 Pohánkamag
Pohánkamag

 

Magyarországi vetőmagelőállítása

Magyarországon jelenleg a Nemzeti Fajtajegyzékben a Hajnalka és az Oberon fajta szerepel, szántóföldi szemlében részesített vetőmagtermesztő területeken általában 3-4 fajta szaporítása folyik. A magyarországi vetőmag-előállítás vetésterülete az elmúlt években nőtt ugyan, de az ezer hektárt nem érte el. Az átlagtermések 1 000–1 300 kg között alakultak.

 

Szántóföldi szemlében részesített területek és termésátlagaik (Nébih)
Szántóföldi szemlében részesített területek és termésátlagaik (Nébih)

 

A pohánkatermesztés elemei

Magyarországon bármilyen talajon termeszthető, fő- vagy akár másodvetésben is. Tudni kell azonban, hogy másodvetésben az elérhető magmennyiség általában jelentősen kevesebb, mint fővetésben. Szinte minden lazább szerkezetű talajon sikeresen termeszthető.

 

 Pohánkavirág
Pohánkavirág

 

Virágszíne fehér vagy rózsaszínű, szára zöld vagy vöröses, levelei szív alakúak. A növények magassága 80–120 cm. A vegetációs idő 100–120 nap. Kelés után két héttel már virágozhat, és egy növényen belül érett és éretlen magokat és virágokat egyaránt lehet találni. Jól és hosszan mézel, méze azonban másodrangú. Megtermékenyítését a házi méhek tábla mellé telepítésével elősegíthetjük. Fagyérzékeny növény, ezért általában májustól októberig termeszthető, a vegetációs idő figyelembevételével. Legkésőbbi javasolható vetésideje július eleje, hogy biztonságosan beérjen akkor is, ha korai fagyos napok jönnek ősszel. Vetését érdemes úgy időzíteni, hogy utána néhány napon belül csapadékot kapjon, ekkor csírázása igen gyors, és nagy szikleveleivel igen gyorsan takarja a talajt. Viszonylag alacsony tápanyagigénye miatt kevés műtrágyát kap, tápanyagigényét még szerencsésebb az elővetemény alá kiadott műtrágyákkal kielégíteni. Gyors fejlődését és árnyékoló hatását ki is kell használni a gyomok ellen, mivel engedélyezett gyomirtó szere nincs. A vetésig eltelő időben viszont van elég idő arra, hogy a pohánkának szánt területen a gyomok ellen többszöri mechanikai műveléssel beavatkozva a pohánka egy – a felső rétegében gyommentes – talajba kerüljön. Másodvetésként vetve termesztésére gyommentesen tartott és korán lekerülő kultúra után kerülhet sor. Ez utóbbi esetben a vetése sekély tarlóhántás után történhet. A talaj vízkészletének megőrzése kiemelt fontosságú, ezt a talaj folyamatos zárásával lehet elősegíteni. A szükséges vetőmagmennyiség a fajta ezermagtömegétől függően 50–70 kg/ha.

 

Virágzó pohánkatábla
Virágzó pohánkatábla

 

Az aratásra akkor kerül sor, amikor a növény alsó részén lévő magok már érett barnák, a középső részen pedig színeződnek, ekkor a növény felső részén még virágokat lehet találni. Más módszer szerint egyszerűen a vetést követő kb. 100 nap elteltével kezdik meg a betakarítást. A betakarítást hagyományosan két menetben végzik: kaszálást követően a rendben száradó állományt aratják. Eseti engedéllyel, az állomány kémiai szárítását követően, gabonakombájnnal is aratható. A learatott terményt minden esetben azonnal tisztítani és szükség szerint szárítani kell, mert az áru nagyon könnyen befülled, csírázóképességét gyorsan elveszíti.

 


Néhány nappal a vetés után

 

Perspektívák

Biológiai értéke, beltartalmi mutatói, sokoldalú felhasználhatósága eredményeként növekvő kereslet jelentkezik a pohánkamag iránt. Könnyű termeszthetősége, rövid tenyészideje, alacsony tápanyagigénye, talajra gyakorolt kedvező hatása miatt a fenntartható gazdálkodás növénye. A pohánka ráadásul kiválóan beilleszthető az ökológia gazdálkodásba is, mivel kis vetésterületéből következően speciális kártevőkkel és kórokozókkal nem kell számolni, ellenük nem szükséges védekezni, így konvencionális és biogazdálkodásban egyaránt vegyszermentesen termeszthető.

 

Dr. Nagy Ida