fbpx

Rába: növekvő árbevétel, csökkenő eredmény

Írta: - 2014 augusztus 08.

Rába: növekvő árbevétel, csökkenő eredményBudapest, 2014. augusztus 7., csütörtök (MTI) – Jelentősen nőtt az idei második negyedévben a Rába árbevétele, ugyanakkor visszaesett a nyeresége – derült ki a győri székhelyű járműgyártó holding gyorsjelentéséből, amelyet csütörtökön, a Budapesti Értéktőzsde zárása után tett közzé.

A csoport forgalma bő 15 milliárd forint volt a június 30-án véget ért három hónapban, ez 22 százalékos növekedés éves összevetésben. Az első hat hónapban az árbevétel 26,87 milliárd forintot ért el, ez több mint 13 százalékos növekedés 2013 első félévéhez képest.

A növekedés elsősorban a belföldi piacon elért 123 százalékos bővülésnek köszönhető – áll a jelentésben. Az exportértékesítés 16 százalékkal csökkent. A belföldi értékesítést elsősorban a buszok és a személyautó-alkatrészek eladása húzta föl. Az exportból befolyó árbevételt csökkentette a rubel gyengülése és a mezőgazdasági gépek globális piacának alacsony aktivitása – közölte a Rába.

Az adózás előtti eredmény (EBITDA) éves összevetésben nem egészen 35 százalékkal csökkent, de így is meghaladta a 2 milliárd forintot 2014 első hat hónapjában.

Az IFRS (nemzetközi pénzügyi jelentési szabályok) alapján készült gyorsjelentésben a társaság közölte: az üzemi eredmény 909 millió forint lett, a nettó pénzügyi eredmény 468 millió forint veszteséget mutatott az idei első félévben. Az összes üzletág pozitív üzemi eredménnyel zárta a második negyedévet, és a futómű üzletágat leszámítva jelentős javulást mutatott – közölte a Rába csütörtökön közzétett gyorsjelentésében.

MTI 2014. augusztus 7.