fbpx

Revycare® – A jövő kihívásaira fejlesztve

Írta: Szerkesztőség - 2020 augusztus 28.

A Revysol® – az új azol hatóanyag

Manapság csak a változás állandó. A növénytermesztőknek egyre újabb kihívásokkal kell szembenézniük, hiszen a körülmények folyamatosan változnak. Változik az időjárás: egyre kevésbé lesz kiszámítható, hirtelen lezúduló esők, extrém magas UV-sugárzás, gyakoribb szeles napok jellemzik. A munkák szervezése egyre nehezebb: korlátozott a rendelkezésre álló munkaerő, erős a kényszer a költségek csökkentésére, növekvő adminisztrációs terhek mellett. A kórokozók is változnak: egyes évjáratokban jelentős a sárgarozsda-fertőzés, a vörösrozsda minden évben megjelenik, de eltérő időszakokban. Sorolhatnánk még a kalászfuzárium-problémákat az utóbbi években vagy a rezisztens kórokozók megjelenését, felszaporodását. Egyre kevesebb az elérhető növényvédő szerek száma: rovarölő szereket és gombaölő szereket vonnak ki a forgalomból, vagy korlátozzák felhasználásukat.

Az azolmolekulák alkotják a kalászos gombaölő szerek gerincét, melyek zöme az emlősök endokrinenzimjeinek működését károsan befolyásolja. Elsősorban ennek következtében várható, hogy az újraengedélyeztetések során az azoltartalmú készítmények nagy része kivonásra kerül, így néhány éven belül a kalászos állományokban jelenleg használatos gombaölő szerek többsége helyett más szert kell majd alkalmazni.

Ebben a változó környezetben, a 2010es évek elején a BASF úgy döntött, hogy egy azol hatóanyag fejlesztésébe kezd. Ennek eredményeképp létrejött a Revysol® (mefentriflukonazol), az új azol típusú hatóanyag, amelyben a cég több évtizedes tapasztalata, tudása testesül meg. A BASF mérnökei már a fejlesztés korai stádiumában a biológiai hatékonyság mellett a bevezetéskor várható engedélyeztetési követelményeket is figyelembe vették. Az volt a cél, hogy az azolmolekula hatékonyan blokkolja a kórokozó sejtfalszintézisért felelős célenzimjét (Cyp50), de kíméletes legyen az emlősök endokrinenzimére (Cyp19). A speciális szűrési eljárás eredményeképp találták meg a Revysol® hatóanyagot, amely a kórokozók ellen kiemelkedő hatékonysággal, a kultúrnövényre megfelelő szelektivitással, valamint kedvező regisztrációs tulajdonságokkal is rendelkezik. A Revysol® hatóanyag hazánkban először a kalászos növényeknél lesz elérhető, majd később az olajosokban és a kertészeti növényekben is engedélyt kap. A Revysol® az első izopropanol-azol. Az azol fej alatt egy rugalmas izopropanol nyak helyezkedik el, melynek köszönhetően a molekulaszerkezet eltérő alakzatot tud felvenni. Sokkal erősebben kötődik a célenzimhez, és az eltérő, nem szabályos enzimformához is tud igazodni, így az azol hatóanyagokkal szemben rezisztens kórokozókra is hatásos.

A Revysol® termékek tökéletesítése során a BASF kutatói egyedi formulációt találtak fel, melynek köszönhetően a hatóanyagok rendkívül gyorsan, rövid időn belül nagy mennyiségben tudnak a növény belsejébe szívódni, még hideg időben is. Az azonnali felszívódás eredményeként a készítmény gyógyító hatása a kipermetezés után rögtön érvényesülni kezd. A speciális formuláció okán a Revysol®-tartalmú készítmények a levél felületéhez erősen tapadnak, a gyors felszívódás után a növény belsejében kis raktárak jönnek létre, és innen a hatóanyagok optimális sebességgel áramlanak szét a levélben. Hosszú tartamhatással rendelkezik a kórokozók széles köre ellen, valamint védett az eső és a hatóanyagokat lebontani képes, káros UV-sugárzással szemben.

A jövő évtől a Revysol® piraklostrobinnal kombinációban, Revycare® néven lesz kapható a gazdák számára. E termékünk a Tango®Star méltó utódja lesz. Rugalmas felhasználási lehetőségével hatékonyan segíti majd a kalászosgabona-termesztők gazdálkodását a jelenlegi és a jövőben várható változó körülmények között is.

www.basf.hu