fbpx

Vérszívó rovarokban sertéspestis nyomait találták

Írta: Szerkesztőség - 2021 április 17.

A fertőzött nagyüzemi sertéstenyészetekben összegyűjtött vérszívó (hematofág) rovarok hetven százalékában megtalálható az afrikai sertéspestist okozó PPA vírus genetikai nyoma – állapították meg román kutatók.

 

Sertéspestis is veszélyezteti a mezőgazdasági gazdaságokat
Sertéspestis is veszélyezteti a mezőgazdasági gazdaságokat (Fotó: Barna Ferenc)

Rovarok is terjeszthetik az afrikai sertéspestis vírusát

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem kutatói két másik romániai állategészségügyi intézet szakembereivel közösen 2020 márciusa és 2021 januárja között rovarok ezreit gyűjtötték be különböző fertőzésgócokból.

A vizsgálathoz nem volt nehéz alapanyagot gyűjteni, ugyanis Romániában – a Mediafax hírügynökség 2021. március 26-ai tájékoztatása szerint – 407 afrikai sertéspestis fertőzést tartottak nyilván a román hatóságok.

A rovarok vizsgálata révén azt mutatták ki, hogy a fertőzött nagyüzemi sertéstenyészetekben összegyűjtött vérszívó rovarok hetven százalékában megtalálható az afrikaisertéspestist okozó PPA vírus genetikai nyoma.

 

A kutatást az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) finanszírozta

A tanulmány szerint a nagyüzemi sertéstenyészetekben jelentősebb lehet a vérszívó rovarok szerepe a fertőzés továbbításában, mint a háztáji gazdaságokban. A kutatók a rovarok szerepének tulajdonítják, hogy a nyári hónapokban jobban terjed a fertőzés.

 

Forrás: MTI

Összeállította: Barna Ferenc