fbpx

Somogytarnócán tudnak valamit, a cékláról biztosan

Írta: Sándor Ildikó - 2020 augusztus 21.

Több mint három kilós céklarépáról kaptunk fotót Pavalics Imre olvasónktól. A somogyi óriás cékla kapcsán pedig utánanéztünk a vörös répaként is ismert zöldségfélének. Tudják például, hogy, vérnyomáscsökkentőként is használják a népi gyógyászatban? És azt gondolták volna, hogy már időszámításunk előtt 3000-ben is ismerték? Hazánkban bezzeg csak a 17. században terjedt el, ekkor még fehér, sárga és vörös változatban, de kifejezetten étkezésre termesztett fajtái a 19-20 században váltak népszerűvé.

 

Nemcsak finom, de gyógyít is

Leginkább vérképzőként, vérszaporítóként ismert a népi gyógyászatban a cékla, vastartalmát ugyanis szervezetünk igazán hatékonyan képes hasznosítani. Nem mellesleg ez a céklában található további nyomelemekre is igaz. A népi gyógyászat szerint vérnyomáscsökkentő hatása is van, nitráttartalma miatt pedig vérszegénység ellen is ajánlott. A nitrát ugyanis az emésztés során nitrátsavvá alakul, ami értágító hatásával sportolásnál, de idős korban a demencia elleni harcban is jól jöhet.

Magas B9 vitamin-tartalma miatt boldogságvitaminként is ismerik a céklát, gyermekvállalás előtt pedig szinte kötelezik a kismamáknak a fogyasztását. Nem is feltétlen a boldogság miatt, hanem  azért, mert olyan fejlődési rendellenességek megelőzésében is segít a folsavtartalma, mint például a nyitott gerinc, de szerepe van a haj növekedésében, a sebek gyógyulásában, és többek között a jó közérzet fenntartásában is.

A modern életvitel része már a tisztítókúra, a méregtelenítés, nos a céklánk ebben is a segítségünkre lehet. Antioxidánsai közül ki a betalain pl. méregtelenítő hatású. Tisztítja a vért, tehermentesíti a májat, segíti a mérgek-, salakanyagok eltávolítását, röviden a cékla, avagy a céklalé tisztítókúraként sem utolsó.

 

 

Az a céklavörös szín

A betanin (E162) adja jellegzetes színét. Minden kilogramm céklában 300-60 milligrammot találunk belőle. Ha sokat fogyasztunk belőle, vöröses színűvé varázsolja a vizeletünket és mást is. A tünet teljesen ártalmatlan, de a cékla hatása a székletre okozott már ijedelmet azoknak, akik nem voltak tisztában a túlzott céklafogyasztás következményével.

És hogy mindezt honnan tudjuk? A hatalmas cékláról olvasónktól értesültünk, a finom céklalevet pedig a Simon Gyümölcsösben kóstoltuk, mikor gyümölcsfeldolgozójukat avattuk. Gyümölcsleveiket kizárólag hidegen préselik, és csak a minimálisan szükséges hőkezelésnek tesszik ki, így a cékla jótékony hatásaiból a lehető legtöbbet őrzi meg a Simon Gyümölcs céklalé.