fbpx

Stabilan emelkednek az élelmiszerárak

Írta: Barna Ferenc - 2021 május 09.

Tavaly május óta folyamatosan emelkednek a nemzetközi élelmiszerárak, többek között a cukor és a gabonafélék ellenértéke is felfelé mozdult – tudhatjuk meg az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) áprilisi összefoglalójából.

A FAO élelmiszerár-index 1,7%-kal nőtt március óta, az elmúlt egy év során pedig 30,8%-kal

Ezzel a nemzetközi kereskedelem jelentős élelmiszer-alapanyagait nyomon követő mutató 2013 óta a legmagasabb értéken áll jelenleg, csupán 12%-kal marad el a 2011 februárjában mért történelmi rekordértékétől.

Az áprilisi emelkedést a cukor, majd az olajok, a hús, a tejtermékek és a gabonafélék árainak emelkedése okozta.

 

Mezőgazdaság, FAO élelmiszerárak
A nemzetközi élelmiszerárak alakulását, havonkénti változását a FAO folyamatosan követi, az elemzés alapján a tendenciára jellemző árindexet hoz létre (Grafika: FAO)

 

A cukor árindexe 3,9%-kal emelkedett az elmúlt hónapban

Ezzel közel 60%-kal szárnyalta túl a tavaly áprilisi értéket. A fő okot az esetleges ellátási nehézségek jelentik, amit a brazíliai betakarítás lassúsága körüli aggodalmak és a franciaországi fagykár idézhettek elő.

Nem érződött az cukorár alakulásában az indai export lehetősége, valamint a nyers kőolaj árának enyhe csökkenése.

 

A növényi olajok összességében 1,8%-kal drágultak

A pálmaolaj bizonytalan termelési kilátásaiból fakadó magasabb nemzetközi jegyzése felhajtó tényező. A szója és repce szintén magasabb áron cserélt gazdát, továbbra is magas a kereslet ebben a kategóriában. A biodízel-gyártók igénye továbbra is felfelé hajtja az árakat.

A napraforgó ára valamelyest mérséklődött, köszönhetően a nem erős keresletnek.

 

A FAO húsár-index 1,7%-ot emelkedett

Áprilisban a szarvasmarha, birka, és sertés iránti keresletet a stabilitás jellemezte a kelet-ázsiai térségből, ez kicsit emelt az értékeken. Egyes termelő régiókban a belső értékesítés is megnövekedett, ez szintén emelt szarvasmarha- és juhhús árán.

A sertéshúsra a kelet-ázsiai térségből továbbra is magas az igény, amit az Európai Unióból további szállításokkal igyekeznek kompenzálni, azonban Németország továbbra sem lépett be a kínai piacra az afrikai sertéspestis miatt.

A baromfihús ára változatlan maradt a kiegyensúlyozott piaci helyzetnek köszönhetően.

 

A gabonafélék ára 1,2%-kal nőtt

Ezzel 26%-kal haladta meg a tavaly, hasonló időszakban kimutatott értéket, vagyis a márciusi visszaesés nem bizonyult tartós trendnek. A kukorica ára 5,7%-kal erősödött (66,7%-kal túllépve a 2020 áprilisi szintet) miután az Amerikai Egyesült Államokban a vártnál kisebb területen vetettek kukoricát, viszont a nemzetközi piacon továbbra is magas a kereslet iránta.

A búza ára a nemzetközi piacokon stabil maradt, a rizs, árpa és cirok valamelyest olcsóbb lett.

 

Mezőgazdaság, FAO élelmiszerárak
A nemzetközi élelmiszerárak már közel egy éve kitartóan emelkednek (Fotó: FAO)

 

Tejtermékek

A vaj, sajt és a sovány tejpor iránti töretlen ázsiai importkereslet további 1,2%-os áremelkedést generált a FAO tejtermék-árindexében. A közel egyéves emelkedés 24,1 százalékot tesz ki ebben a kategóriában.

Áprilisban a vaj ára emelkedett, elsősorban az ázsiai kereslet miatt, hiába volt az európai igény alacsonyabb, nem tudta ellensúlyozni.

A sajt ára szintén magasabb volt áprilisban, ez is az ázsiai területeken jelentkezett nagyobb igényre vezethető vissza, illetve a vártnál alacsonyabb európai termelésre.

Forrás: FAO