Szegedi fajták a tavaszi vetőmagok között

Hazai nemesítés technológiai ajánlással

Ahogy Szilágyi László ügyvezető (Gabonakutató Nonprofit Kft.) fogalmazott megnyitójában: nem szándékunk multinacionális cégekkel versenyezni, így nem célunk 13-14 t/ha átlagtermésű fajtákat felmutatni, az általunk nemesített kukoricának viszont nem lételeme az optimális talaj az optimális termesztéstechnológiával és természetesen a szintén optimális időjárási feltételek mellett. Ezeknek a hibrideknek a legnagyobb erénye a hő- és aszálytűrés, az alkalmazkodóképesség és az évjáratstabilitás, amihez a nemesítők szinte táblaszintű technológiai ajánlást tudnak javasolni a termelőknek akár gyengébb adottságú területeken vagy kisebb-nagyobb technológiai hibák esetében is. Az idei év erre (sajnos) jó példával szolgálhatott, ugyanis a Dunántúli termelők hamarabb tapasztalhatták az aszály jeleit, többségében furulyáztak a sikerhibridek, sőt volt olyan termelő, akinél még silózásra sem lett alkalmas a kukoricatábla, kénytelen volt betárcsázni, az egyébként jól ismert és korábban jól teljesítő fajtáját.

A koraiság vagy a betakarításkori szemnedvesség legyen a szempont?

Hogyan válasszak a hibridszortimentből?

Minden gazda és minden talaj más, sőt természetesen az igények és célok is eltérőek, tehát még a nemesítők sem ajánlanak látatlanban csodahibridet senkinek. Dr. Széll Endre, az agrotechnikai osztály vezetője nem győzte a tapasztalt termelőknek sem hangsúlyozni, hogy a fejlesztéshez (is) két dolog szükséges, az egyiket épp a nemesítők biztosítják, ez a kutatási eredmény, tehát a széles kínálat. A másik elengedhetetlen tényező viszont a gazda, akinek teljesen kell ismernie a talaját, annak reakcióit, és ráadásul neki kell mindezeket szinkronba hoznia. A szegeden nemesített összesen 23 növényfaj minderre természetesen alkalmas (még akkor is, ha ennek feltételeit maguknak kell gyakorlatilag előállítani, mert az egy évre biztosított 10 millió forint ennek töredékére sem lenne elegendő).

– GKT 288: legnagyobb előnye, hogy vetésideje elhúzható, április elejétől egész a végéig vetve gyakorlatilag a terméseredményünkben nem fog eltérés mutatkozni, sőt május közepéig csúszva sem lesz jelentős kiesésünk.

A szegedi fajtakínálatban jelenleg 13 kukoricahibrid közül válogathatnak a gazdálkodók, ezek közül a hazai és a FÁK országok piacán a legsikeresebb jelenleg az igen korai Sarolta (FAO 290), töretlen a sikere a korai Csanád, Boglár és Szegedi 386 hármasnak és a középérésű Kenéznek (FAO 410).

Villám számtan a kukoricaföldön

– A 80-as években az országos átlagtól kb. 26%-ban tért el egy-egy helyi terméseredmény, a 90-es években ez az érték már 63%-ra emelkedett. Az elmúlt 10 év adatai alapján jelenleg 65% az ingadozás.

– Jelenleg 580.000 ha-on állítanak elő kukorica vetőmagot a világon, ami 90 millió hektárra elegendő. Ennek a mennyiségnek 46%-a az USA-ban, 16%-a az Unióban terem.

– És a jó hírek után egy megrázó: ha 10%-ot kell a kukoricánk nedvességtartalmán csökkenteni, akkor ezért 1 t kukorica árával fizetünk!

fajtabemutató kukorica